Megölték az oroszok Viktoria Amelina ukrán írónőt, 37 éves volt

Posted by

Megölték az oroszok Viktoria Amelina ukrán írónőt, 37 éves volt

MTI, Libarius

Belehalt súlyos koponyasérüléseibe Viktoria Amelina ukrán írónő, a kramatorszki pizzéria elleni keddi orosz rakétatámadás sebesültjeinek egyike. A 37 éves írónő, aktivista, aki többszörös koponyaalapi törést szenvedett, szombaton hunyt el egy dnyiprói kórházban – közölte a PEN Ukrajna írószervezet. Amelina halálával 13-ra emelkedett a kramatorszki Ria Pizza étterem elleni légicsapás halottjainak száma. A sebesültek száma meghaladja a hatvanat.
Viktoria Amelina három kolumbiai személyiség – Héctor Abad nemzetközi hírű író, a Mind semmibe veszünk című kultikus regény szerzője, Sergio Jaramillo politikus, a FARC marxista gerillaszervezettel 2016-ban kötött békemegállapodás egyik főtárgyalója és Catalina Gómez újságíró, több spanyol nyelvű hírszolgáltató ukrajnai tudósítója társaságában vacsorázott a katonák, önkéntesek és újságírók körében népszerű pizzériában, amikor az pusztító rakétatalálatot kapott.
A lembergi (lvivi) születésű írónő, akinek regényeit több nyelvre lefordították, „munkáját jóval kiterjesztette az irodalmon túlra, dokumentálta a megszállt területeken elkövetett orosz háborús bűnöket” – emelte ki az írószervezet.
A támadásban könnyebben megsebesült a három kolumbiai állampolgár is. Ennek nyomán bírálta első ízben és egyértelműen Oroszország Ukrajna elleni háborúját Gustavo Petro kolumbiai elnök, aki addig a latin-amerikai fősodorhoz igazodva csak általánosságban foglalt állást a „békés megoldás” mellett, és ellenezte a fegyverszállításokat Ukrajnának. A kolumbiai kormány szerint a civil célpont elleni „elfogadhatatlan” támadással Oroszország megsértette a háborús törvényeket. Bogotá diplomáciai jegyzékben is tiltakozott a civileket sújtó bombázás ellen.