Szoboszlai édesapja a tudatos karriertervezésről, a gyerekkorban hozott áldozatokról

Posted by

A Liverpoolhoz szerződő 22 esztendős középpályás édesapja a tudatos karriertervezésről, a fanatizmusról, az érzelmes pillanatokról, valamint a gyerekkorban hozott áldozatokról is beszélt a hivatalos bejelentés után.

Van önnél büszkébb édesapa ezekben a percekben?

Nem hiszem – felelte a Sportálnak adott exkluzív interjúban Szoboszlai Zsolt, a Liverpoolhoz szerződő Szoboszlai Dominik édesapja. – A maga módján, a saját területén nyilván mindenki büszke a saját gyermekére, de ez most valóban egy különleges pillanat.

Dominik készen áll arra, hogy a Liverpoolban is bizonyítson?
Ha nem állna készen, akkor a Liverpool nem akarta volna megszerezni. Ráadásul nem két millió euróért szerződtették, hetven millió euró az barátok között is hetven millió euró, ez nemcsak magyar szinten, hanem a nemzetközi futball viszonylatában is kiemelkedő igazolásnak számít. Persze, ki nem izgulna a saját fiáért, nyilván mindenkiben van egy kis drukk, de követjük az eddig bevált utat: Dominik nekifeszül, nekimegyünk a kihívásnak, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle. Eddig még sosem kellett csalódnunk.

Amikor a székesfehérvári Főnixben az edzések után órákon keresztül külön gyakoroltak, amikor keményebb volt vele, mint a többi gyerekkel, akkor ez a pillanat lebegett a szeme előtt?
Azokban a pillanatokban nem a Liverpoolra gondoltunk. Csak azt akartam, hogy ott és akkor, azon a meccsen vagy azon az edzésen Domi a legtöbbet hozza ki magából. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy álmodoznak. Mi nem álmodoztunk, hanem mindig az előttünk álló feladatra figyeltünk, és lépésről lépésre haladtunk előre. Az idő bizonyította, hogy sosem hoztunk elhamarkodott döntést, egyszer sem léptünk akkorát, hogy utána két lépcsőfokot vissza kelljen táncolnunk. Inkább kisebb lépésekben haladtunk, de azt biztosan.

 

A fia példája azt mutatja, hogy Székesfehérvárról is el lehet jutni Liverpoolig. Mit üzenne azoknak a kilenc-tíz éves kisgyerekeknek, akiknek szintén ilyen álmaik vannak? 

 

Azt, hogyha a gyerek mindent elkövet azért, hogy élsportoló legyen, akkor egy bizonyos szint felett a tehetség dönti majd el, milyen messzire juthat – ugyanakkor munka, alázat, és áldozat nélkül biztosan nem válik valóra az álom. Tudom, hogy gyerekekről beszélünk, éppen ezért az áldozat alatt nem a sanyarú gyerekkort értem. Dominiknek is ugyanúgy megvolt a gyerekkora, ugyanúgy mentünk nyaralni, csak éppen a labda mindig ott pattogott körülöttünk. Ehhez a szinthez ugyanis fanatikusnak kell lenni. De nem a szülőnek, hanem a gyereknek! Én az voltam, Dominik is az volt, egyikünk sem szeretett veszíteni, és úgy tűnik, most sem állunk vesztésre.

Korábban azt mondta, nem olyan típus, aki könnyen elérzékenyül. Belegondolt már, mit érez majd, amikor a You’ll Never Walk Alone szól a telt házas Anfielden, Dominik pedig kifut a gyepre?
Erre még nem tudok válaszolni, amikor eljutunk odáig, majd kiderül. Nagyon sok szép pillanatot megéltünk már közösen, én is emberből vagyok, nálam is megvannak azok a pillanatok, amikor elérzékenyülök, és azok a helyek, ahol ezt felszínre hozom. Mindenki másként mutatja ki az örömét vagy az érzelmesebb pillanatait, most csak azt érzem, hogy nagyon büszke vagyok rá.

Mostantól a Szoboszlai-család Liverpool szurkoló?
A bőrömből azért nem tudok kibújni, úgyhogy maradok az Internél – de mostmár nagyon szorítok a Liverpoolnak is.

Címkép: Szoboszlai Zsolt és fia, Dominik a Charity gálán