Tóta W. Árpád a Kispolgárról

Posted by

“Egy gyerekre nem lehet rázúdítani a médiazajt, de joga van tudni, mi történik körülötte”.

HírKlikk
Cél, hogy a gyerekek ne legyenek olyanok, mint a felnőttek többsége. Vagyis megtanuljanak vitázni, érvelni, aztán elfogadni, ha nincs igazuk és utána folytatni a közös munkát, ahogy egy normális társadalom működik vagy működött – mondta a Klikk TV Tíz című műsorában Tóta W. Árpád. A HVG újságírója, publicista lényegében ezzel jelentette be, hogy gyerekeknek indít újságot, Kispolgár címmel. A gyereknek is joga van tudni, hogy miért zárták be az iskoláját a járványban, vagy miért kell maszkot viselni. Ez a szabad sajtó része – tette hozzá.

A publicista emlékeztetett, hogy Antoine de Saint-Exupéry A kis hercegen kívül nem írt gyerekeknek, ahogy Karinthy Frigyes – azon kívül, hogy lefordította a Micimackót – nem gyermekirodalommal foglalkozott. E példákon világította meg, hogy úgy érzi, újságíróként nem csak arra hivatott, hogy felnőtteknek írjon. „22 év gombócból is sok, ha 22 évig írsz politikai publicisztikát, akkor kell csinálni mást is.” A gyerekeknek szóló újságírásban magabiztosan kell bánni a nyelvvel, sőt, ki kell találni újra ezt a nyelvet, mert nem folytatható, az, ami 30 éve megszokott – mondta arról, hogy nem az elavult stílust folytatják.

Már 32 éve, hogy nincs gyerekeknek szóló újság, de a korábbi Pajtás magazin, ami – még, ha a kommunista időszak lapja volt is – elég belemenősen tárgyalt és jóval szabadabban, mint a mai kormánypárti sajtó. Nem volt tabu, hogy a tananyaggal gondok vannak, hogy az iskolában bajok is lehetnek, hogy vannak alkoholista szülők vagy akár gyerekbántalmazás – mondta Tóta W. Árpád. „30 éve nem jutott ez eszébe senkinek. Rengeteg gyerekkönyv van a boltban, unikornisos és szuperhősös, Képes Biblia is van dögivel, de olyan kiadvány, ami arról szólna, amit hall a gyerek a vacsoraasztalnál, hogy miért drágább a csoki, miért van háború a szomszédban, vagy, hogy mi egyáltalán az Európai Unió, az nincs.”

“Az is cél, hogy a gyerekek ne legyenek olyanok, mint  a felnőttek többsége, megtanuljanak vitázni, érvelni, elfogadni, ha nincs igazuk és utána folytatni a közös munkát. Ahogy egy normális társadalom működik – vagy működött.”