Kétféle nárcisztikus személyiség létezik

Posted by

Így különböztesd meg őket!​

Prokaj Tamás

A mai világban, amiben a közösségi média hatása nyilvánvaló, egyre jellemzőbbé válik a nárcizmus a mindennapokban. Sok ilyen stílusú emberrel lehet találkozni, ellenben az ő gondolkodásuk és indíttatásuk is összetett. Alábbi cikkünkben a nárcisztikus személyiség két fajtájáról beszélünk.

Egy 2021-es tanulmány támasztotta alá azt a nézetet, mely szerint a nárcisztikus embereket nem mindig ugyanazok a célok és indokok vezérlik. Az eredmények megállapításához 270 résztvevő együttműködése segítette hozzá a kutatókat. A pszichológusok két fajtáját különböztetik meg ennek a személyiségjegynek.

Egyrészről vannak a sérülékeny nárcisztikusok, akiknek alacsony önértékelésük, valamint kötődési szorongásuk is van. Ezen tulajdonságok mellett azt is érdemes tudni róluk, hogy érzékenyek a kritikákra. Mellettük vannak a grandiózus nárcisztikusok, akik kifejezetten magas önértékeléssel rendelkeznek, meggyőződésükből pedig semmilyen más nézőpont vagy ellenvetés nem tudja kizökkenteni őket.

A kutatócsoport azt tökélte el, hogy tanulmányukban további különbségeket is feltárnak a két típus között. A szakemberek kezdésként felmérték a nárcizmus, az önbecsülés és a pszichopátia szintjét az egyes résztvevők esetében. Azt találták ezáltal, hogy ez a személyiség leginkább azoknál az embereknél volt jellemző, akik bizonytalanok voltak és gyakran éreztek bűntudatot.

„A nárcisztikusok bizonytalanok, és ezeket a bizonytalanságokat dicsekvéssel kezelik. Ettől hosszú távon mások kevésbé kedvelik őket, ami tovább fokozza a bizonytalanságukat, ami aztán az ilyen viselkedés ördögi köréhez vezet— mondta az egyik kutató.

Ez ellentétben áll a grandiózus szarkasztikusok gondolkodásmódjával, hiszen ők rendíthetetlenül hisznek saját önnön fontosságukban, és nem mutatják a bizonytalanság jeleit. Az eredmények alapján ez a típusú személyiségjegy talán nem is a nárcizmushoz kapcsolódik, hanem sokkal inkább a pszichopátia egyik viselkedési formája lehet. A szakértők a tanulmányuk végeztével elismerték, hogy egyéb vizsgálatokra van még szükség a továbbiakban, melyekkel hosszabb időintervallumot kell lefedniük, valamint több alanyt kell bevonniuk.

Címkép: Mark Anderson