Irány Liverpool

Posted by

Fabrizio Romano, átigazolásokkal foglalkozó olasz újságíró Twitter-oldalán írta meg elsőként , hogy megszületett a megegyezés Szoboszlai Dominik átigazolási ügyében. Úgy értesült, hogy a Liverpool kifizeti a középpályás lipcsei szerződésében szereplő 70 millió eurós kivásárlási árat. Szoboszlait magyar szombat reggel várják Liverpoolba, hogy átessen a szükséges orvosi vizsgálatokon, ezt követően jelenti be új klubja az igazolást. A Liverpool az angol bajnokság egyik nagy csapata, edzője Jürgen Klopp pedig a világ leghíresebb trénerei közé tartozik.

Szoboszlai Dominik 22 éves (októberben lesz 23) a magyar válogatott csapatkapitánya, jelenleg még [a Bundesligában szereplő RB Leipzig támadó középpályása. 2017 októberében a The Guardian a világ legtehetségesebb 17 éves futballistái közé sorolta, majd 2019 márciusában a goal.com az 50 legtehetségesebb csodagyerek 21. helyére rangsorolta. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2020 2020 októberében bekerült a Golden Boy-díj legjobb húsz labdarúgója közé, ahol a 8. helyen végzett.

2007-ben, hat és fél évesen kezdett el focizni apja, Szoboszlai Zsolt – egykori tatabányai labdarúgó – kezei alatt előbb a Videotonban, majd az édesapja által vezetett fehérvári Főnix Gold FC utánpótlásműhelyben. A 2015/16-os szezont az MTK Budapest akadémiáján töltötte.[2016 júliusában hároméves szerződést kötött a Salzburggal. 2020. december 17-én a német élvonalban szereplő RB Leipzig bejelentette, hogy szerződtette a magyar középpályást, aki négy és fél évre szóló, 2025 nyaráig érvényes szerződést írt alá a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató klubhoz. A lipcsei csapat 20 millió eurót fizetett érte a Salzburgnak, ezzel Szoboszlai lett a legdrágább magyar labdarúgó a sportág történetében.

A tanulság: tehetséges gyereknek hét éves kora körül kell kezdeni komolyan foglalkozni a focizással. A jó adottságok mellett a türelmes, professzionális felkészítés a lényeg. A magyar válogatott másik nagy tehetsége a 26 éves Sallai Roland, a Budesligában szereplő Freiburg játékosa, akit édesapja Sallai Tibor korábbi NB 1-es játékos indított el a pályán ugyancsak hétéves korában.

És ugyancsak hét éves korában kezdett foglalkozni fiával Lisztes Krisztián a Ferencváros  49-szeres magyar válogatott labdarúgója. A 90-es évek egyik legjobb magyar focistája, aki szintén játszott Németországban (Werder Bremen, Stuttgart). Az ifjú Krisztián 18 évesen máris a klub szurkolóinak nagy kedvence.