Az Orbán-kormány elemzése

Posted by

Batka Zoltán
>Varga Judit távoztával ismét fontossá vált, hogy tudományos alapon elemezzem az Orbán-kormány összetételét.

Alapvetően négy karriertípus/szerepkör különíthető el.
Van először is az intelligens csúcsragadozó típusa (IR). Az IR valamiféle, nagyon szűkre szabott autonómiával bír (amit persze ki is használ) a területéhez nem feltétlenül ért, ám ezt ellensúlyozza kiváló manipulatív illetve konspirációs képessége. A vezér egy darabig futni hagyja, majd előbb-utóbb okvetlenül kirúgja. Lázár.

Előny: okos, határozott, önálló. Hátrány: okos, határozott, önálló. Időnként lop mint állat. Rövid élettartam.

Van a Szakmájukhoz értő Végrehajtók (SzÉV) ide tartozik Varga Mihály, Lantos Csaba. Pintér Sándor, Navracsics. Ők azok, akik amúgy értenek a területükhöz, néha, zárt ajtók mögött, hét párna alatt, szakmai alapon halkan ciripelve kicsit hepciáskodnak de aztán a főni rájuk néz esetleg szól pár szót és rekordgyorsasággal belenyugszanak abba, hogy a vezér mindent is jobban tud.

Előny: aránylag intelligensek és mivel alapvetően gyávák, így nem is lopnak annyit. Hosszú élettartam. Hátrány: Le kell velük időnként ülni beszélgetni. Rohadtul unalmasak.

Aztán vannak a Szakmájukhoz értő, Agyatlan Végrehajtók (SZAV) csapata. Gulyás Gergely, Nagy Márton, Rogán. Kifelé semmilyen önálló gondolat, semmilyen egyéni autonómia. Intelligensek de minden erejükkel eltitkolják.

Előny: vannak annyira intelligensek, hogy eltitkolják, hogy azok. Hátrány: alapvetően intelligensek. Kockázati tényező.

Totál Agyatlan Végrehajtók (TAV) Varga Judit, Szalay Bobrovniczky, Szijjártó Péter. Szakmájukhoz nem értenek, nem is érdekli őket, a lényeg, hogy maradéktalanul végrehajtják a beléjük programozott parancssort. Azt is örömmel fogadják, amikor a vezér az elemmel együtt néha őket is kidobja, mivel azt is parancsteljesítésnek fogják fel.

Előny: kifelé intelligensnek tűnnek, maradéktalan, hibásodásmentes parancsteljesítés, bármilyen területre, szerepkörre kinevezhetőek. Hátrány: Magas rezsiköltségek. Sokat fogyasztanak.

Végül van a Lófaszt sem Érdekel a Területe (LÉT) kategória. A LÉT-be tartozik: Semjén Zsolt, Csák János, Nagy István. Orbán gyakorlatilag kalapból húzogatja ki a neveket ide. A LÉT-kategóriáról mindent elmond, hogy évekkel ezelőtt az ilyen funkciók zöme egy Balog Zoltán nevű senki alá volt szervezve, mivel Orbánnak éppen vicces kedve volt.

Előny: sok van belőle. Hátrány: enni kell neki adni.