Nem ország, hanem birodalom

Posted by

Körkép és kórkép a megismerésről, tudásról és véleményalkotásról.

Ferber Katalin
>Ne bagatellizáljuk el a társadalmi (szociális) média fórumain pezsgő véleményeket, ne legyintsünk, hogy ezek egyedi, egyszeri “magán”vélemények, mert nagyon rosszul járunk mindannyian, akik gondolkodnak, tiszta és egyértelmű információkra (tényekre és nem véleményekre) áhítoznak, mindhiába. Az alábbi rövid írás politikai, gazdasági és pénzügyi rendszerek ismeretéről, vagy éppen ezek nem ismeréséről, valamint e rendszerek megítéléséről szeretnének szólni. Nincsenek illúzióim:kevesen fogják mindezt komolyan venni, de próbálkozni mindig érdemes.

Van ugye ez a fura Kelet-Ázsia. Van benne számos gazdaságilag és pénzügyileg évtizedeken át bámulatos sikerrel teljesítő ország. Japánt szokták első helyen emlegetni, Dél-Koreát, Szingapúrt és Tajvant.

Van ugye ez a Kína, melyet nehezen lehetne országnak neveznem, mert földrajzi kiterjedtsége, sokféle nemzetisége, soknyelvűsége egy birodalomhoz hasonlítható inkább. Nem kell ijedezni, ez mindössze itt annyit jelez, hogy egyetlen központból (a Kínai Kommunista Párt pekingi székhelyéről)elég valószerűtlen lenne irányítani. Mintha ez nem a volt Jugoszlávia hajdani problémáival lenne összehasonlítható, pedig ott is a központi irányítás nyaklott meg.

Eddig tehát a bevezető. Hosszú, (felszínes) nem kevés indulattal töltött kirohanások sora fut évek óta Magyarországon a kínai beruházások, kölcsönök, egyetem
létrehozásáról szóló kormányközi egyezmények kapcsán. “Eladósítja az országot 90 évre a jelenlegi kormány.” Semmi szükségünk a belgrádi vasútvonal rendszerre. Felesleges a Fudan Egyetem magyarországi egységének létrehozása. Dél-koreai, kínai akkumulátorgyárak? Megmérgezik a talajt, elveszik a helyi lakosság vízét, borzalmasan veszélyes munkakörülményeket teremtenek, “az akkumulátor-nagyhatalom” elképzelés hamis. Most meg itt van ez a mérgező vegyianyagok tárolására és
elosztására született kormányközi elképzelés, mely szeptemberben állítólag aláírásra kerül. Ajánlom mindenki szíves figyelmébe azt a dokumentumfilmet (American factory) mely a kínai munkavégzés hogyanjáról szól, akaratlanul is szembesítve egy gyárban dolgozó amerikai munkáséval.
Kína, a világ jelenleg egyik nagyhatalma (az USA és Oroszország a másik kettő.)
Az EU nem az.
A tagállamai sem azok.
E ponton szükséges a magyarázat: az EU függ az amerikai és kínai gazdasági, pénzügyi befolyástól és nem fordítva. (Oroszországot most hagyjuk, mert épp háborúzik Ukrajna ellen.) Érdekes hogy egyetlen EU hivatalos véleményről nem tudok, mely az amerikai pénzügyi, gazdasági és katonai függést bírálná. Nade Kína! A “sárga veszedelem”!
Holott Kína ismét (mint már többször a világ történelmében) nagyhatalommá vált.
Kína gyilkos, autoriter rendszere elfogadásra került Magyarországon!
Szent Pepi és az ő gatyamadzagja! Hová fajul már ez a világ?
Csakhogy Kína gyilkos autoriter rendszere gazdasági és pénzügyi ereje miatt alapvető befolyással bír a világgazdaságban: az USA és az EU összes országának belföldi fogyasztói ellátása kb egy hét alatt leállna a kínai termékek nélkül. (Épp ezért kell őket utálni, nem?)
DE: gyilkos, autoriter rendszerektől nem kell semmi, mondják írják sokan.
Óriási félreértés mindez.
Az USA nem attól jó, hogy a maga módján demokratikus, hanem függünk tőle, vagyis például ártatlan emberek lelövése lényegtelen amikor jókedvvel bólogatunk mindarra amit az USA az EU-ra rákényszerít, például tavaly február 24 óta.

Ugorjunk vissza tehát erre a gyalázatos Kínára. Mindent a KKP (Kínai Kommunista Párt) dönt el-a hatalmas indulatokkal kritizáló “értelmiség szerint. A kínai állam meglehetősen magas képzettségű központi és helyi bürokráciáról persze szó sem esik. Persze mert ők is a KKP üres (gyilkos autoriter) ideológiáját ismételgetik, vagyis bábok. Azt leplezetlen undorral olvassák (ha olvassák) Magyarországon mérvadó, véleményformáló értelmiségiek, hogy Kína jelenleg a világ összes szuperexpressz (működő) vonatainak 65 százalékát használja. Magyarországon álmodni sem érdemes arról a közlekedési fejlettségről, ami a kínai több száz milliós utastömeget szállítja.
Az sem fontos (mert a gyilkos autoriter KKP ötlete) hogy jelenleg a kínai társadalom kétharmada (nem kis szám!) úgy használja mobiltelefonjait, hogy szinte mindezt azzal intéz. (Legutóbb már egyes városokban a közlekedés pillanatnyi állapotára is használható, autósoknak, gyalogosoknak-egyelőre kísérleti jelleggel.) Utáljuk mi Magyarországon az ÁLLAMOT, mert az elmúlt 200 évben kevés jó tapasztalatunk van a magyar állam működéséről. Nyilván Kínában ez még rosszabb, hiszen a kommunista ideológia elnyom minden észt. Megakadályozza 1.2 milliárd ember gondolkodását. No persze ne feledjük el azt sem, hogy Kínában nagyrészt kínaiak élnek.

Tíz éve előjöttek ezzel az Út és Övezet programmal, hülyeség az egész ahogy van, különben is ők csak kínaiak, nyilván fogalmuk sincs a Mi civilizációnkról. (Sajnos van, több mint egy átlagos magyar tévénézőnek.) Igen, Kína a gazdasági demokráciát építi három évtizede. A (nyugati) politikai demokrácia nem érdekli,annak kísérleteit is csírájában emberéletet nem kímélve kiirtja. (Nincs Kelet-Ázsiában egyetlen ország sem, ahol nyugati típusú demokrácia működne.) Szörnyű, hogy nem azt és úgy teszik ahogy mi elképzeljük. Csakhogy egyetlen keletázsiai ország, Kínát is beleértve sohasem kényszerített rá más országokat a saját politikai rendszerének
adaptálására. (Ezt a másfél évszázad alatt Indiától Japánig minden ország megtanulhatta, a nyugati “nagyszerű” gyarmatosítások időszakában, hogy a demokrácia nyugaton az afrikai, ázsiai gyarmatbirodalmaiknak köszönhetően volt fenntartható, egy ideig.) Meg kellene először érteni, amit indulattal lenéznek sokan. Kínában
ma már több olyan repülőtér van, amelyhez hasonló nincs sem az EU-ban, sem az USÁ-ban.

MI azonban Magyarországon alapismeretek nélkül általánosítunk, ítélkezünk, lenézünk és elégedettek vagyunk magunkkal…. Keletázsia egésze köszöni, gazdasági és pénzügyi befolyása a világban nem politikai ideológiák hanem egyetlen (elég régi) felismerésből táplálkozik. Hadd idézzem:
“Amíg nincs mindenkinek emberi méltóságát megtartó étke, ágya
ahol aludhat, s munkahelye, addig a nyugati demokrácia számunkra
luxus. Az majd azután jöhet esetleg, ha az előbbi három feltétel
teljesül.”
Mi itt az EU-ban, ott az USA államaiban egyre messzebb kerülünk ettől a hármas célkitűzéstől. Idézve egy felháborodott magyar állampolgárt: “Mi nem vagyunk
Ázsia!” Sajnos. Végül, mivel ezt is mint annyi más írásomat Orbán Viktor fizetett reklámjának bélyegzik majd sokan: nem a kínai beruházások a baj. Hanem a magyar kormány teljes szakértelemnélkülisége, mellyel a társadalom 95 százalékát kiszolgáltatja az ISMERETLENNEK.
Viszont igazi magyar keresztény DEMOKRÁCIA!

Címkép: A kínai szupervonat, amely 600 kilométert tesz meg óránként