Isten veled, bús hétfő!

Posted by

Dési János
Klubrádió
>Moszkva nem hisz a könnyeknek. A vezetés a helyén, csak azt nem tudjuk, hol is az a hely. Talán itt, talán ott, az elnöki gép köröz a Moszkva folyó felett, mint egy nagy szitakötő lecsapni készül a virágra, a bimbóra.

Néked,
kit az ütegek
kifütyültek
és kiröhögtek,
néked
kit szuronyok
szidalma hasított gúny
és szitok sortüze közt hozom dübörögve az ódai,
ünnepi „Ó”-t! ,
állati! Ó,
gyermeki! Ó,
filléres! ó,
te hatalmas!

(Majakovszkij: Óda a forradalomhoz)

Sokat beszélünk róla, mégis szinte semmit sem tudunk. Semmi lényegeset arról, mi miért történt. Miért indult el Moszkva ellen a keményvonalas putyinisták által létrehozott, nagyrészt martalócokból, rablógyilkosokból, útonállókból toborzott sereg és azt sem, hogy egyszer csak miért fordultak vissza.
Mert persze mit tettek volna Moszkvában: elfoglalják a Kremlt, mint a bolsevikok a Téli Palotát. De hiszen még egy rozsdás Aurórájuk sem volt! Na és ha elfoglalják, akkor mi lesz? Kivel és hogyan? Komoly előkészítés után történt mindez, vagy egyszerűen a martalóc-csapatok ilyen kiszámíthatatlanok?

És legfőképpen mi lesz most? Megy minden úgy tovább, mint eddig, nincs itt kérem semmi látnivaló. Mi így szoktuk. Kuss. Nálunk ilyen egy kulturált hétvége, de hétfőn már lőjük tovább a békés ukrán civileket, mert az élet nem állhat meg. Csak ma négy halott.

Atomhatalom, ahol úgy foglalják el a frontparancsnokságot, mint éhes nyaralók a sarki hotdogost.

Aztán menet közben még délelőtt lelövünk pár helikoptert és repülőt, hogy aztán estére, árulóból és hátbaszúróból tulajdonképpen megint bajtársakká váljunk. Semmi gond, pajtás, hiszen nekünk az ukrán nácikat kell elintéznünk. És Moszkva sem lehet olyan jó hely, hiszen sorra pattannak le onnan a gazdagok. Tárt karokkal várja őket Törökország, szalem alejkum. Azaz béke legyen veled, ha már Bahmutnál nincs. De te nem a fronton rohadsz, hanem nyilván egy luxusszállóban. A világ már csak ilyen.

Moszkva nem hisz a könnyeknek. A vezetés a helyén, csak azt nem tudjuk, hol is az a hely. Talán itt, talán ott, az elnöki gép köröz a Moszkva folyó felett, mint egy nagy szitakötő lecsapni készül a virágra, a bimbóra. Rózsabimbó a lelke, éljen a nagy orosz lélek, amely estére újra egységbe kovácsolva lesz frigy.

Putyin fő európai uniós szövetségese persze lapít, és értsünk vele egyet kivételesen, mert ennél sokkal okosabbat úgysem tudott volna mondani, mint amit. A hallgatás beszédes, persze a kutyavonyítás sem hallik a Holdig. A Kremlben ma a kardok csörgése elnyomja a vazallusok rekedt krákogását. Egy szoknya, egy nadrág – még ha néha kicsit túlméretes és hónaljban vág.

Az üzlet megy tovább. A volt miniszter vezette egyházmegye szép ajándékot kapott tőlünk, úgynevezett ingyenes vagyonátadás keretében, dehát Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. És könnyebb egy gazdag lelkésznek átmenni a tevével Monte Carloba, mint egy szegénynek a sarki közértbe, tej, parizer, zsömle, vaj, tíz tojás ötezer-hétszáz – kártyával?

Közben kiderült hogy a Schadl-féle maffia a felszámoló iparágban is szépen szövetségesezett a Fidesz-közeli szövetségesekkel.

És még csak hétfőt mutat a naptár képe.