Tempósan szülni

Posted by

Krajnyik Cintia
>2024-től csak olyan családok vehetik fel a babavárót, ahol a nő 30 év alatti. Ezzel azt szeretné a kormány elérni, hogy a nők minél korábban vállaljanak gyereket. De szép ez. A hőség megint jó hatással volt a főleg férfiakból álló kormányunkra. Szuper ötlet még inkább azt sulykolni a nőkbe, hogy szüljenek minél hamarabb. Ha nem tartanak ott érzelmileg, egzisztenciálisan (ez ugye napjainkban teljesen elképzelhetetlen), esetleg nem találtak még párt 30 alatt, hát, rábasztak.
Tessék tempósabban szülni, na!
Csak úgy kiegészítésként, fun fact:
Jelenleg nagyon kedvező kamattal lehet felvenni a babavárót, ha teljesül a feltétel, azaz egy magzat betölti a 12. hetet, vagy örökbefogadás történik, 10 milliós hitel esetében picivel több mint 10,5 milliót kell fizetni. Tök jó. Tényleg. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy ha nem teljesül a feltétel, a pár esetleg
elválik, mert mondjuk túl fiatalon házasodtak, és nem egy irányba változtak (de hát nálunk még a politikusaink se válnak, bocs, nemide), akkor combos büntetőkamatot kell fizetni. Ha esetleg egészségügyi probléma áll a sikertelenség hátterében, akkor a büntetőkamatot csak abban az esetben nem kell megfizetni,
ha a pár mind az öt államilag finanszírozott lombikkezelést igénybe vette. Ha közben nem bírja az ember lelkileg, fizikailag, mentálisan, vagy rámegy a kapcsolat, hát Istenem.
Rossz esetben tehát a felvett 10 millióra összesen több mint 27,5 (!) milliót kell visszafizetni. De nyugi, ha 5 év alatt nem teljesült a feltétel, akkor utána 120 napon belül csak 5,3 milliót kell egy összegben visszafizetni. Azt meg melyik csövesbánat gyermektelen pár nem húzza ki a farzsebéből, hát ha nem lett gyerek, úgyse volt mire költekezni, nem?
Lehet szépen továbbmenni, nincs itt semmi látnivaló ebben az országban. Meg lassan keresnivalónk se.