Deutsch, és az ukránok pénze

Posted by

Rezeda világa

>Tessenek figyelni az új szófordulatra, amit maga Orbán Viktor vezetett be a Fidesz szótárába, s most nézzük, miként terjed el szerte a NER-ben. Csinovnyikok, sajtó, szolgalelkűek majd nem győzik használni, Deutsch Tamás pedig már meg is tette az első bizonytalan lépést az ügyben. „Az nem járja” – ez a varázs-szókapcsolat, majd utána bele kell szőni a pénzt és az ukránokat, és ezzel a panellal lehet építeni aztán a gondolattalan hőbörgést. „Az nem járja” – vakogta Orbán pár napja valahol a Balkánon -, hogy az Unió minden pénzt az ukránoknak ad, így az ő felforgató tevékenységére kevesebb jut a cimboráinak.

Ebbe a vonalba bekapcsolódott aztán Szijjártó is, szerinte sem „járja”, hogy szintén a Balkánra kevesebb jut, pedig ott is lehet egy háborús góc – így a futsalos -, s mint azt látjuk, mindent meg is tesznek, hogy kialakuljon, és ehhez óbégatnak uniós pénzekért. Ezek azonban csak a bevezető futamok voltak, annak a szimfóniának az első taktusai, amelyek majd ezután csapnak át fortéba – csak figyeljenek -, amikor is a pénztelen NER abba köt bele, azt kéri számon, másnak miért jut, amikor neki nem. Csak azt hagyják ki a képletből, az, hogy nem az ország, hanem a Fidesz kenyéren és vízen van tartva, arról csak saját maga tehet.

Sokat méláztunk már ezen, nem is kevernénk most bele sem Varga nacsasszonyt, sem az értelmezhetetlen Navracsicsot, mert szinte – illetve alapállapotként immár – evidencia, hogy a Fidesz nem kap pénzt, amíg tróger, fasiszta maffiaként működik, innen nézvést tehát soha. Valahogyan azonban meg kell magyarázni, miért hal éhen a fél ország, s ahogyan a háborús infláció, a szankciós infláció és más ilyen cuki kurvaságok már nem igazán működnek, mert most már mindenütt jó, csak itt rossz. Valamit villantani kell, bűnöst kreálni, ha a szeplőtelen Fidesz ideáját fent akarják tartani, és ebben a buzgalomban lépett egy szintet ez a Deutsch.

A mimagyarok pénzét kapják meg az ukránok, ezt találta mondani ez a Deutsch, egészen pontosan „az nem járja” – és ezután a delirálás, hogy az Unió gyurcsányista módszerekkel a tagállamok fejlesztési pénzeit küldözgeti Ukrajnába. Mindebben azonban az a szép, mi több, a legszebb, hogy egyetlen tagállam – akinek a farkával most klopfolná a csalánt Tomi úr (ennyi) – sem állt elő ilyen panasszal, mi több váddal, hogy azért nem kapja meg a „neki járó” pénzt, mert az ukránok nyakló nélkül ellődözik. Ez kizárólag Deutschnak fáj, illetve mint láttuk, Szijjártónak és Orbánnak, és mindjárt jön majd az összes többi is.

Várjuk az „az nem járja” kezdetű mondatokat mind az összes KESMA orgánumban (mintegy ötszáz), köztévében és néprádióban, hogy Mária néni is tudja a sparhelt mellett, Zelenszkij ellopja az ő pénzét, s emiatt lesz kénytelen ő éhen pusztulni. Ócska játék ez, amivel Deutsch és a Fidesz a saját nyomorát fedi el, illetve azt játssza, ami nagyon megy neki, olyasmivel vádol meg másokat, amit ő követ el, ettől azonban a valóság nem lesz szebb. Ez pedig az, hogy a fasiszta tolvajok nem vallják be, hogy ők fasiszta tolvajok, és azt óbégatják, azért nincs pénz, mert az ukránoknak küldik. Ez kettős uszítás.

Az Unió és Ukrajna ellen, de, ha belegondolunk, nem igazán nóvum ez a putyinista tempó, csak most épp a pénzt keverték bele a narratívába. Számonkérik az Unió utalásait, amit ők is megszavaztak, de az egész óbégatásból csak egy dolog derül ki: „az nem járja”, hogy Ukrajna kap pénzt, ők pedig nem. Ha vidám szemüvegen keresztül nézzük, s nem akarjuk képen okádni Tomikát, azt tudnánk neki elmesélni, az ukránok nagy valószínűséggel nem lombkoronasétányra és egyméteres kilátóra költik, amit kapnak. Azt már meg sem említenénk, mert minek, hogy az ő seggét is védik a barbároktól, mert lehet, neki azok a liblingjei.

Átvéve ezt a mesés szófordulatot azonban, mi is megjegyezhetnénk, az nem járja, hogyha világosan megmondja nekünk az Unió, milyen feltételekkel kaphatjuk meg a pénzt, de azokat mi nem teljesítjük, akkor nekilátunk visítozni, hogy azért nem jut, mert az ukránok kapják meg. Tompikának is jutna, ha megérdemelné, de sajnos nem méltó rá, ahogyan a Fidesz, és nekik köszönhetően az ország. A történet ilyen egyszerű, nincsenek háttérhatalmak és összeesküvések, világos feltételek vannak. Ezeknek kellene megfelelni, és nem koldulva telenyüszíteni a fél világot, mert ez nem egy utcai harcos tempó. Agresszív koldusra hasonlító inkább, és itt helyben is vagyunk.