A vakcinabiznisz miatt kárba veszett adóforintjaink 

Posted by

propeller.hu

>Ma már nem figyeljük annyira, hogy mi történt a Covid-időszak alatt beszerzett vakcinaszállítmányokkal, pedig érdemes megnézni, hogyan jön ki a matek az Orbán-kormány adásvételei kapcsán. Közérdekű adatigényléssel kiderült, mennyit fizetett a kormány a koronavírus- vakcinákért, és mennyiért adott el azokból. A Nemzeti Népegészégügyi Központ (NNK) adatai alapján az mfor.hu összesítette az eredményeket. Az így kapott táblázat szerint 10,9 millió ampulla Covid-vakcinát vásárolt a kormány. A legtöbbet, e kontingens csaknem felét, 5,2 milliót a kínai Sinopharmból, 2,07 milliót a Pfizerből, 1,89 milliót pedig az orosz Szputyikból.
Az NNK közlése szerint a közel 11 millió ampulla oltóanyagért 159,2 milliárd forintot fizetett a magyar állam.

Azt már a Gulyás Gergely által közzétett szerződésekből tudhatjuk, hogy ebből közel 55 milliárd forint az, amit a Sinopharm-vakcinákért szurkolt le a kabinet. A
tranzakció legfőképp azért volt különösen érdekes, mert egyedi megoldásként itt beiktatott a kormány egy közvetítőcéget, a Danubia Pharma Kft.-t, mely tulajdonosi hátterében a lélegeztetőgép-bizniszben is szereplő figurákig és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter köréig vezettek a szálak. Az is beszédes, hogy ha a kormány közvetlenül Kínától vette volna meg ezeket a vakcinákat, akkor feleannyiba került volna a beszerzés.

A beszerzett vakcinákkal négy dolog történhetett: felhasználás, elajándékozás, értékesítés, illetve selejtezés. Az NNK közlése szerint 2023. május 23-ig összesen valamivel több mint 16,7 millió dózist adtak be. A legtöbbbet a Pfizerből (9,5 millió), a Sinopharmból (2,3 millió) és az AstraZenecából (1,2 millió). Ami az AstraZenecát illeti, ebből el is adott a kormány, miközben az ajándékozásokban is aktív volt. Az NNK közlése szerint 400 ezer adagot értékesített Magyarország Thaiföldnek, 200 ezret Portugáliának, 200 ezret pedig Vietnámnak, összesen 1,78 millió euró értékben. Ez a jelenlegi árfolyamon átszámítva csupán 658,6 millió forintot jelent. Vagyis a teljes beszerzési költség csupán 0,4 százaléka jött vissza az államkasszába.

Nagyságrendekkel magasabb értéket képviselnek az elajándékozott vakcinák. A lap összesítése szerint közel 6,5 millió adagnyi vakcinát ajándékozott el a kormány, mely értéke jelenlegi árfolyamon több mint 22,2 milliárd forint. Azaz: a teljes beszerzési költség 14 százalékát szórta szét a kormány teljesen ingyen. A legtöbbet a legolcsóbb (1,78 eurós egységárú) AstraZenecából valamivel több mint 4 millió adagot ajándékoztak el ezek összértéke 2,6 milliárd forint, Pfizerből pedig 1,4 millió adagot 8,08 milliárd forint összértékben, Sinopharmból 928 ezer adagot kaptak ingyen más országok, ezek összértéke azonban a legmagasabb, lévén a legdrágábban beszerzett vakcina: 10,8 milliárd forint. Modernából is jutott ajándékozásra, 100 ezer adagnyit kapott Thaiföld, 703 millió forintos összértékben.

Mindezek eredményeként ma már a vásárolt 10,9 millió ampullából 898 420 maradt raktáron, ennek zöme (756,5 ezer) Janssen típusú vakcina, a legnépszerűbb Pfizerből pedig 121 290 adag áll rendelkezésre. Ezen kívül Comirnaty, illetve Omikron Pfizer vakcina érhető el. A nem túl elismerően véleményezett kínai Sinopharmból, valamint az orosz Szputnyikból már egyetlen ampulla sincs.

2023. április 30-ig összesen 2,281 milliárd forintot emésztett fel a vakcinák tárolása a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint. Összefoglalva tehát, a hazai lakosság átoltottsága és a népegészségügyi szempontok mellett indokolatlan pluszköltségeket és kárba veszett adóforintok is a történet részét képezik. Arról nem állnak rendelkezésre teljeskörű adatok, hogy mennyi vakcinát kellett leselejtezni azok szavatosságának lejárta miatt. Annyi azonban tudható, hogy az Átlátszó korábbi számításai szerint 2022 januárjáig 400 ezer adag vakcina került a kukába, melyek értéke 4,9 millió euró, jelenlegi árfolyamon átszámítva 1,8 milliárd forint.