A mesterséges intelligencia és a vallás

Posted by

urban legends
>Bizonyos források szerint Yuval Harari izraeli történész arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia (MI) által írt szent könyvek hozhatják el az „igaz”
vallásokat. A Lakmusz cikke szerint azonban Harari szavait kiemelték eredeti kontextusukból. A Lakmusz szerint júniusban több oldal is beszámolt arról, hogy Yuval Harari izraeli történész egy interjúban az MI és a vallások kapcsolatáról beszélve azt mondta:
„… a jövőbeli szent könyveket nem emberi lények írhatják, amelyek így olyan vallásokat hozhatnak létre, amelyek valójában helyesek”. (Szombat.org)
A Lakmusz szerint az MI által létrehozott vallásokról szóló beszámoló hírek egy májusi interjún alapulnak. Ebben Harari valóban mondott olyasmit, amit kiragadva lehetne úgy fordítani, hogy „néhány év múlva talán lesznek olyan vallások, amelyek valóban helyesek”. Ha azonban megnézzük, mit mondott előtte Harari, kiderül: az adott mondat fordítása félrevezető:

„A történelem során a vallások mindig is arról álmodtak, hogy legyen egy ember feletti intelligencia, egy nem emberi létező által írt könyvük. Minden vallás azt
állítja, hogy bár a többi vallás könyveit emberek írták, az övék valamilyen ember feletti intelligenciától származik.” Ezután mondta Harari azt, hogy „in a few years, there might be religions that are actually correct”. Vagyis a teljes szövegkörnyezetet nézve az actually correct nem azt jelenti, hogy az MI által létrehozott szövegeken alapuló vallások tartalma lesz helyes vagy igaz lesz. Inkább jelenti azt, hogy néhány év múlva lehetnek olyan vallások, amelyek helytállóan állíthatják magukról, hogy szent könyvüket nem emberi intelligencia hozta létre – írja a Lakmusz szerzője. Harari egyébként ugyanerről a témáról áprilisban is beszélt, és ott egyértelműbben fogalmazott. A Lakmusz arra is rámutat: az izraeli történész nem a mesterséges intelligencia híve, és már többször is a terület szabályozásának szükségességére figyelmeztetett. Véleménye szerint ugyanis az MI „alááshatja civilizációnkat”, illetve „lerombolhatja a demokráciát”-