Tehetség és tisztesség

Posted by

Geszti Péter

>A képen Szinetár Miklós. Minap csodálkoztam csak rá, hogy egy évben született Apámmal. Szinetár igazgatta az Operaházat, az egykori Magyar Televíziót, van neki két Jászai Mari-díja, Kossuth- díja, és annyi mindent írt, rendezett, hogy beleszédül a róla szóló Wikipédia szócikk. Nemrég, friss akadémikusként csodás beszédet mondott. Akkor már tudtam, hogy hamarosan könyve is megjelenik, és mivel egész gyerekkoromban az ő opera- és filmrendezéseit néztem hol Orion, hol Videoton Color Star tévén, elhatároztam, hogy elmegyek a könyvbemutatójára. Kaptam is tőle egy kedves dedikációt, amit nagy becsben tartok önéletrajzi könyvével együtt. Egyik kedvenc (és egyre aktuálisabb) gondolatom tőle ez: Tehetség és tisztesség – leginkább ez a két dolog számít. Az említett beszédből álljon itt 12 jótanács, amit Szinetár Miklós az unokáinak ajánlott akadémiai székfoglaló beszéde végén:
1. Becsüld meg a tested!
Csak akkor tudsz igazán élni, ha egészséges vagy. Ne sajnáld magadtól a jó ételt, italt! Ne spórolj a vitaminokkal, ha szükséges ne félj a gyógyszerektől, ne kerüld a jó orvosokat, de próbáld ki a természetgyógyászokat is, ha kell. Törődj a lakásoddal, a munkahelyeddel! Mindig keresd a világosságot és a jó levegőt! Sétálj, sportolj, hasznosítsd az ezekről szóló tanításokat! Soha, semmiért ne hanyagold el a testeddel való törődést!
2. Vigyázz a jó lelki közérzetedre!
Legyen mindig tiszta a lelkiismereted! Ennek az a titka, hogy nyomós ok nélkül senkinek se árts, és akinek csak tudsz, használj! Ne vágyakozzál olyanra, ami elérhetetlen, de amit elérhetsz, azt szerezd meg, de sose mások rovására! Ne okozz fájdalmat és te is kerüld a fölösleges fájdalmakat!
3. Tudjál örülni, a legkisebb dolognak is!
Egy finom étel, egy jóleső ital, szeretkezés, jó könyv, zene, mozi, meccs, jó levegő, szép látvány, jó illat, kellemes tapintás – mind arra való, hogy jól érezd magad a világban!
4. Ne legyen nagy a konfliktusszükségleted!
Vállald a konfliktusokat, de csak akkor, ha van értelme! Ne háborodj fel feleslegesen, csak ha igazi okod van rá! De akkor nagyon, mert különben az elfojtott jogos indulat megmérgez. Ha rosszul bántak veled, felejtsd el! Ha rosszul bántak a hozzátartozóiddal, a gyengékkel, a kiszolgáltatottakkal, azt sose felejtsd el és torold meg! Különben rosszban leszel önmagaddal.
5. Ne vesd meg az anyagiakat!
Szükséged van rá magad és családod számára ételre, italra, a civilizáció áldásaira, élvezetekre, utazásra, a tested karbantartására, tartalékokra, vagyis pénzre. Ne nézd le a pénzt, igyekezz megszerezni, ami szükséges!
6. Ne hajszold az anyagiakat!
Szerezz meg mindent, ami jó életedhez szükséges, de ne törd magad a nem hasznos értékekért! Az a fontos, hogy a gyakorlati igényeidnek megfelelő kocsid legyen, nem az, hogy milyen márka! Fölösleges ékszerek, státusszimbólumok, gyűjtemények harácsolására sose fecséreld az energiádat!
7. Mindig legyen minél több szabad időd!
A jó testi és lelki közérzet és az anyagi biztonság mellett a legfontosabb a szabadidő, különben nincs mikor élned!
8.Ne légy hívő!
A vakon hívő ember: rab. Akármi is a hit tárgya, vallás vagy nemzet, egy ember, vagy egy szakma, egy módszer vagy egy elmélet – ha nincs benned kétkedés, nem vagy szabad.
9. Ne légy hitetlen!
Aki csak kételkedik, az ugyanolyan rab, mint a hívő, csak a feltétlen igenlés helyett a feltétlen tagadás rabja. Minden iránt legyél nyitott és várakozó! Ne várd a csodákat, de fogadd el őket, ha mégis megtörténnek. Mindarra, amiről nincs tapasztalatod, bátran mondd, hogy nem tudom!
10. Ne legyél rabja senkinek és semminek!
Se embernek, se szenvedélynek, se politikának, se divatnak, se a hobbidnak, se a fogyasztásnak, se a szakmádnak! Semminek! Mindent élvezz, mindennek örülj! De, ha kell, legyél képes mindenről lemondani!
11. Mindig legyen dolgod a világban!
Legyenek feladataid, legyenek céljaid! Olyanok, amelyek értelméről és fontosságáról meg vagy győződve! Ezekért küzdj, de sose görcsösen és ne mások kárára! Ha eléred a célod, legyél nagyon boldog, ha nem éred el, törődj bele és keress új feladatot!
12. Ne feledd: egyszer élsz!
Hogy utána mi történik, azt senki sem tudja. Kíváncsian és jó lelkiismerettel várd a folytatást! De, amíg itt vagy, addig szeresd és élvezd az életet! És tegyél meg minden tőled telhetőt,hogy ezt más is megtehesse!

Aki kíváncsi a teljes beszédre, itt elolvashatja – érdemes!
https://mta.hu/…/Szinet%C3%A1r_Mikl%C3%B3s_MTA_Sz%C3…