Magyarországon a Fidesz kezébe vette a gyeplőt a könyvpiacon

Posted by

Le Figaro
A Fidesz megkaparintotta a gyeplőt a könyvpiacon is, miután a hatalom közeli, a nemzeti-keresztény kultúra helyreállítását ígérő Mathias Corvinus Collegium alapítvány a Libri többségi tulajdonának megszerzésével kulcspozícióhoz jutott a könyvkiadásban. A Budapestről keltezett jelentés idézi, hogy Orbán Viktor már 2018-ban meghirdette: az új korszak megalapozásához új
kulturális alapokra van szükség. Soha nem is csinált titkot abból, hogy szerinte az ország liberális- kozmopolita befolyás alatt áll, és hogy meg kell attól szabadítani. Már rátette a kezét a színházakra, megerősítette a tudomány és az oktatás ellenőrzését. A nemzeti filmalap a nagy, hazafias produkciókat támogatja, az egyetemek kétharmadát kormány közeli alapítványoknak játszották át.

Most a könyvkiadás került a célkeresztbe. Az MCC a Fidesz káderképzője. Tóth Krisztina viszont azt mondja, hogy az állam ily módon beleavatkozik a könyvpiac természetes működésébe, mint ahogy az irodalmi életet is minden lehetséges eszközzel manipulálja. Így az írónő attól fél, hogy nemigen tudnak majd labdába rúgni a kisebb kiadók, a nagyobb szereplők mozgástere pedig jelentősen szűkül. Ő azt tapasztalja egyébként, hogy egy sor alkotó már ott hagyta a Librit, illetve az öncenzúrát választja. Szerinte hamarosan ki fogják mondani, hogy a jövő a családra, a munkára és a nemzetegyesítésre épül. A Libri megszerzésével sikerült megszerezni egy fontos kiegészítő eszközt a terv valóra váltásához.

https://www.lefigaro.fr/international/en-hongrie-le-fidesz-
prend-les-renes-du-marche-du-livre-20230622

Fordította: Horváth Júlia