Harminc

Posted by
Ferber Katalin
>Ez a péntek különleges. Harminc évvel ezelőtt, ezen a pénteken derült ki, hogy nemcsak kollégák, nemcsak barátok vagyunk-legalábbis Te így érezted.
Mit kezdesz egy ilyennel, mint én, kérdezted lemondó hangsúllyal, de láttam hogy a tekinteted nagyon is bizakodó. Idősebb is vagyok jóval mint te, folytattad, nős is vagyok, két gyerekem van, egyszóval reménytelen…Néztelek, álltunk a bérelt lakásom konyhájában, és–mint már annyiszor addigi életemben- szabadjára engedtem az őszinteségemet.
Gondoltál-e már arra, mit fogsz magadnak mondani tíz vagy húsz év múlva? Értetlenül néztél rám.
Hogyan magyarázod meg majd magadnak, hogy meg sem próbáltuk? Lehet persze hogy nem sikerül, de az így nem derülhet ki, ha meg sem próbáljuk.
Átöleltük egymást, s azon a hétvégén mi már összetartozónak éreztük magunkat és fogalmunk sem volt persze arról, mi vár ránk.
Amikor először együtt nyaraltunk egy csöpp szigeten, persze hogy hatalmas eső zúdult a nyakunkba a második napon. S akkor Te, az esernyődet szembe szegezted a szakadó viharos esővel. Banalitás, de ilyet én addig még nem láttam.
No így szegeztük szembe kettőnk létét mindazzal, ami naponta ért bennünket. Ma már persze mindegy, hogy azért mert Te japán vagy, vagy azért mert én nem. Egyikőnk sem lett a másik leárazott partnere. Egyikőnk sem engedett soha egyetlen millimétert sem az igazságérzetéből. Jaj de sokszor váltunk hol együtt, hol külön-külön szánakozó mosoly tárgyává!
Látszólag mi ellentétes egyéniségek vagyunk. Valójában mi tudjuk csak egymásról, hogy nagyon hasonlóak vagyunk, csak másként viseljük mindketten mindazt, ami nekünk a legfontosabb. Az emberséget, a gyengék mellé állást, a hazugságtól való írtózást, az indulatainkat, a szenvedélyeinket. Harminc éve tartod fölém az “esernyőt” harminc éve morgok, hogy nem olyan nagy baj az,  ha olykor kicsit megázok.
Megtanítottalak veszekedni.
Te megtanítottál kibékülni.
Megtanítottál belső nyugalmat teremteni.
Megtanítottalak önfeledtnek lenni
.Megtanítottál a kötelességek erdejében pánik nélkül közlekedni.
Megtanítottalak kötelességek nélkül élvezni a mindennapokat. Isten éltessen még sokáig Téged, s bennünket.
Berlin, 2023 június 23.

Címkép: Ferber Katalin és férje