Prigozsin megállt Moszkva kapujában, hogy “elkerülje a vérontást”

Posted by

A világ legkülönösebb katonai puccskisérlete

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője leállítja le a Moszkva felé tartó zsoldosait –erősítette meg az AP hírügynökség.  Prigozsin hangüzenetben közölte, hogy leállítja csapatait, hogy elkerülje az „orosz vérontást”. (Guardian) Ezzel valószínűleg végetért a világ legkülönlegesebb puccskisérlete.

Korábban:
Szombat este fél nyolc volt, amikor a legfrissebb, de még meg nem erősített információk szerint a Wagner erői már az orosz fővárost övező Moszkvai területen lehetnek, mintegy 2 órányi távolságra Moszkvától. Az előzetes számítások szerint moszkvai idő szerint éjfélkor (magyar idő szerint este 10 órakor) éri el a Wagner-csoport Moszkvát.

A napközben látott videók elég különös jeleneteket mutatnak. Az orosz katonai vezetés megbüntetésére indul csapatok úgy közlekednek az M4-es autópályán, mintha csupán kamionok lennének.  Láttunk olyan felvételt is, amikor két rakétakilövő Voronyezsben megáll a piros lámpánál, átereszti a forgalmat és csupán a zöld jelzésre indul el. Két alkalommal dobott csak a kormány légiereje bombát a konvojra.
A Wagner-csoport két helikopter lelőtt. Ez az összes vesztesség.