Prigozsin elfoglalta Rosztov-na-Dont

Posted by

Moscow Times
>Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője szombaton bejelentette, hogy a dél-oroszországi Rosztov-na-Donban a hadsereg főhadiszállásán belül van, és harcosai ellenőrzik a város katonai objektumait. Prigozsin korábban közölte, hogy erői az ukrán frontról átvonultak Oroszországba, megfogadta, hogy megdönti az orosz katonai vezetést, és kijelentette, hogy ő és több ezer harcosa “készek meghalni”.

Oroszország Rosztov-na-Donban lévő katonai főhadiszállása kulcsfontosságú logisztikai bázis az ukrajnai offenzívához. “A (hadsereg) főhadiszállásán belül vagyunk, reggel 7:30 van (04:30 GMT)” – mondta Prigozsin egy Telegramra feltöltött videóban. “A rosztovi katonai helyszíneket, köztük egy repülőteret is ellenőrzés alatt tartunk” – tette hozzá. Elmondta, hogy az ukrajnai offenzívában részt vevő repülőgépek “normálisan indulnak” a repülőtérről. “Irányításunk alá vontuk (a repülőteret), hogy a támadógépek ne minket támadjanak, hanem az ukránokat” – mondta Prigozsin.
Felszólította az oroszokat, hogy ne higgyenek annak, amit az állami televízióban mondanak nekik. “Hatalmas területet veszítettek el. Katonák haltak meg, háromszor, négyszer annyt, mint amennyiről a legfelsőbb (vezetésnek) mutatott dokumentumokban írnak”.

A Telegram-csatornán közzétett üzenetben úgy fogalmazott: „Meg kell állítani azt a gonoszságot, amelyet az ország katonai vezetése hordoz. Elhanyagolják a katonák életét. Elfelejtették az »igazságosság« szót, és mi vissza fogjuk adni. Ezért azok, akik ma tönkretették a mi embereinket, és tönkretették az orosz katonák tíz, sok tízezer életét, meg lesznek büntetve”. Arra kérem önöket, hogy ne álljanak ellen senkinek. Bárki, aki megpróbál ellenállást tanúsítani, azt fenyegetésnek fogjuk tekinteni, és azonnal megsemmisítjük, beleértve minden útzárat, amely az utunkba áll, minden repülőgépet, amelyet a fejünk felett fogunk látni – fogalmazott.

A nemzethez intézett ötperces beszédében Putyin elnök “országunk és népünk hátba döfésének” nevezte a Rosztov-na-Donban kialakult helyzetet. Azt mondta, hogy a város katonai és polgári funkcióit “lényegében blokkolták”. Ezzel elismerte a városban kialakult állapotokat.

“Prigozsin azzal fenyegetőzik, hogy ‘menetelni fog’ Moszkvába. Szerinte [Szergej] Sojgu védelmi miniszter elmenekült Rosztovból, hogy ne legyen áldozata a mészárlásnak” – írta az ukrán katonai hírszerzés igazgatóságának vezetője, Kijlo Budanov egy Telegram-posztban, hozzátéve, hogy “Putyin törékeny diktatúrája megbukott”.

Címkép: Prigozsin Rosztovban