Moszkva puccskisérlettel vádolta meg a Wagner-főnököt

Posted by

New York Times
>Orosz tábornokok pénteken késő este azzal vádolták meg a  Jevgenyij V. Prigozsint,  a Wagner zsoldoscsoport vezérét hogy puccsot kísérelt meg Vlagyimir V. Putyin elnök ellen, miközben az orosz hatóságok vizsgálatot indítottak Prigozsin  ellen “fegyveres lázadás szervezése” miatt. A Wagner vezér és az orosz hadsereg között az ukrajnai háború miatt régóta húzódó viszály most nyílt összecsapássá fajult, ami a legnagyobb kihívást jelenti Putyin  elnök ellen azóta, hogy 16 hónappal ezelőtt megindította ukrajnai invázióját.

A közösségi médiában széles körben terjedő videókon látható, hogy katonai és nemzetőrségi páncélozott járműveket telepítettek Moszkvában és a déli Rosztov-na-Don városában, közel az ukrajnai frontvonalhoz, ahol Prigozsin harcosai tevékenykedtek.

Image

Armored vehicles on a street of the southern city of Rostov-on-Don, Russia, on Friday.
Páncélozott járművek az oroszországi Rosztov-na-Don déli városának egyik utcáján pénteken./.Reuters

Prigozsin pénteken azzal vádolta az orosz hadsereget, hogy megtámadta Wagner zsoldoscsapatait, és a közösségi médiába feltöltött felvételek sorozatában ígéretet tett arra, hogy harcosai megtorolják a támadást. Az orosz hatóságok viszont azzal vádolták Prigozsint – akinek az orosz védelmi minisztérium elleni kirohanásait Putyin hónapok óta eltűri -, hogy lázadást próbál szítani.

“Ez az ország és az elnök hátba szúrása” – mondta Vlagyimir Alekszejev tábornok, az orosz katonai hírszerzés helyettes vezetője egy videoban, amelyben Prigozsin harcosaihoz fordult, és arra szólította fel őket, hogy fújják le a lázadást. “Ez egy puccs.”

Prigozsin Wagner zsoldoscsapata kulcsfontosságúnak bizonyult az ukrajnai orosz háborús erőfeszítésekben, de az elmúlt hónapokban többször bírálta az orosz felső vezetést állítólagos korrupció és a rendes katonák élete iránti közömbösség miatt. Péntek este új szintre emelte vádjait, azt állítva, hogy az orosz hadsereg Wagner-táborokat támadott meg, és “rengeteg harcost” ölt meg.
“Véget kell vetni a gonoszságnak, amit az ország katonai vezetése gyakorol” – mondta Prigozsin  a Telegram közösségi hálózatra moszkvai idő szerint este 9 óra után feltett hangfelvételek egyikében. Percekkel később azt sugallta, hogy Wagner zsoldoscsapata készen áll arra, hogy támadásba lendüljön Oroszország védelmi minisztériuma ellen: “25 ezren vagyunk, és ki fogjuk deríteni, miért van káosz az országban”. Tagadta, hogy az akció “katonai puccs” lenne.

“Ez egy menetelés az igazságért” – mondta egy másik hangüzenetben a Telegramon. “Akciónk semmilyen módon nem zavarja a csapatokat”.

Nem sokkal moszkvai idő szerint éjfél után az orosz főügyész bejelentette, hogy Prigozsin  ellen “fegyveres lázadás szervezésének gyanújával” nyomozást indítottak, és ha vádat emelnek ellene, akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat. A Wagner-vezér ezután ismét a Telegramot használta, és közölte, hogy harcosai közelednek Rosztov-na-Don városához, és hozzátette: “Tovább megyünk. Elmegyünk a végsőkig”. Prigozsin úr tartózkodási helye továbbra is tisztázatlan maradt, és nem erősítették meg, hogy erői valóban közelednek-e a városhoz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökegyik tanácsadója, Mikhailo Podoljak a Twitteren arra figyelmeztetett, hogy “viharos idők jönnek” Oroszország számára.

A Fehér Ház tisztviselői azt mondták, hogy figyelemmel kísérik az eseményeket, de ennél többet nem kívántak mondani. “Figyeljük a helyzetet, és konzultálni fogunk a szövetségesekkel és partnerekkel a fejleményekről” – mondta Adam Hodge, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

 Címkép: Prigozsin (Középen) Concord Press Service, via Reuters