Egy arc módosulásai (Csintalan Sándor)

Posted by
 Zöldi László
>A közös ebédet Végh Antal kezdeményezte. A budai Citadella étteremben találkoztam az MSZP ügyvezetőjével. Így nevezték a nagyobbik kormánypárt ama politikusát, aki a miniszterelnök Horn Gyula helyett irányította a pártapparátust. Akkoriban a szegedi egyetemen tanítottam, és a vidéki sajtót kutattam. Író barátom szerint ez indokolta a találkozást.

A kerek fejű, testes, negyven körüli politikus flaxnit rendelt a pincértől. Aki ellipszis alakú, hatvanszor tizenöt centis porcelántálban hozta ki a marhalábszár-pörköltet rengeteg nokedlivel. Csintalan Sándor a flaxniról kezdett beszélni. Elmondta, hogy náluk, Cegléden a nagyszülei flacninak mondták, és azért számított proli ételnek, mert a marha kevésbé értékes, mócsingos részéből készült. Aztán az értékes lábszárból főzött húskockákat mintegy harmincszázaléknyi arányban flaxnival kevert pörköltet bekebelezte.

A látvány felülmúlta Michel Piccolit, ahogy a színész halálra ette magát A nagy zabálás című filmben. Felülmúlta Latinovits (Szindbád) Zoltánt is, aki Majmunka (Dajka Margit) húsleveséből fehér asztali kendővel emelte ki a csontot, és egy határozott ütéssel varázsolta ki belőle a sárgálló velőt. A magyar politikus nem volt olyan jó színész, csakhogy ő nem szerepet játszott zseniálisan. A szemével is evett, falt, lakmározott, tömte a fejét.

Az eredetileg német Flachs egyébként lent jelent. Átvitt értelemben a világos hajú emberekre, az úgynevezett lenszőkékre mondják. Arról azonban a Citadellában hallottam először, hogy a marhahús ínas részét is így hívják. A szocialista politikus szinte kizárólag a flaxni iránti rajongásáról beszélt, miközben bevágta a hatalmas adagot. Végh Antal is hozzáfűzte a maga paraszti életéből vett tapasztalatait. Utólag már bevallhatom, élvezettel hallgattam őket, holott elvileg nekem kellett volna beszélni a vidéki sajtóról.

Akkor még nem tudtam, hogy most, negyedszázad múlva írok e furcsa találkozóról. Abból az alkalomból, hogy Csintalan Sándor hosszas bolyongás után visszatért az MSZP-be. A bejegyzés után olvasható egy összeállítás, amelyből kirajzolódik az arca. Az a benyomásom, hogy magáért beszél. Csupán annyit fűzök hozzá, hogy a velem kapcsolatot kereső politikusok közül egyedül ő fogta fel a helyi sajtó jelentőségét. Ezt azonban csak később, az újságokból tudtam meg.

A három évtized alatt összegyűjtött mondatok száma 126-ra rúg, ezzel Csintalan a középmezőnyben foglal helyet. Ebből csaknem ötven jutott a vidéki sajtóra 2003-ig, amikor kikopott a pártjából. Vezetőtársai ellenszenvét, irigységét, utálatát azzal érdemelte ki, hogy járta (végigette) az országot, közben pedig beszélgetett. Például interjút adott a helyi újságoknak. Nála gyakrabban senkit sem szólaltattak meg az őszinteségre vadászó újságírók, és ez piszkálta a vetélytársak csőrét. A múlt század kilencvenes éveiben a vidéki Magyarországon Csintalan Sándor testesítette meg a Magyar Szocialista Pártot.

Elismerem, hogy immár a hetvenhez közeledve is ellentmondásos jelenség. De ha nem volna, ki kéne találni.

Csintalan Sándor mondta

A demokráciához demokraták kellenek. (Ez a Hét, 1994/november)
Egy demokratikus rendszerhez nemcsak demokraták kellenek, hanem demokratikus intézmények is. (Hajdú-bihari Napló, 1995. február 18.)
A sajtó előbbre jár a rendszerváltásban, mert megtalálta a helyét. Nem úgy, mint a politika. (Heves Megyei Hírlap, 1995. március 3.)
A kijelölt utód soha nem szokott nyerni. (Mozgó Világ, 1996/5.)
A politikus az ágyban is politikus. Nem tudhatja, mikor néznek be az ablakon. (168 Óra, 1996. július 23.)
Ha a sajtó nem kritikus, akkor nem is sajtó, hanem hirdetési felület.  (Heti Válasz, 2015. április 30.)
Mindenhol orbánokkal találkozom, a legkisebb faluban is. (SzabadEurópa.hu, 2023. június 16.)
A szocialista párt ma egy vívódó baloldali közösség. (Népszava, 1999. január 5.)
A pár (MSZP)t sem kulturálisan, sem politikailag nem vonzó. (168 Óra, 1999. március 25.)
A baloldal legerősebb pártja elvesztegette, cserbenhagyta a Népszabadságot, de minden olyan intézményt is, ahol gondolat termelődik. (hvg.hu, 2016. június 4.)
/Torgyán Józsefről/ Tíz kiló vaj van a fején. (Zalai Hírlap, 1995. július 22.)
Horn Gyula a történelem legjobb magyar miniszterelnöke. (Népszava, 1999. január 5.)
/Horn Gyuláról/ Rajtam és Suchmanon kívül mindenki meg akarta buktatni. (Népszava, 2003. április 11.)
/Medgyessy Péterről/ Fontos, hogy az országnak olyan miniszterelnöke legyen, aki az áfát meg tudja különböztetni az IFÁ-tól. (ATV, 2001. szeptember 2.)
Gyurcsány Ferenc gyermekbetegségnek tekinthető, de nincs ellene védőoltás. (Magyar Nemzet, 2004. augusztus 25.)
Gyurcsány már megbukott, de Orbán még nem. (SzabadEurópa.hu, 2023. június 16.)
Sajátos politikai lény vagyok. Párton kívül nagyobb népszerűséget könyvelhetek el, mint párton belül. (Napi Magyarország, 1998. január 27.)
Ha a politikai célszerűség és a meggyőződésem között kell választanom, magamat választom. (168 Óra, 1999. március 25.)
Az álmaim nem szoktak teljesülni, a rémálmaim teljesülnek. (ATV, 2016. május 14.)

Médianapló