Szörnyhalál – azonnal életüket veszthették a Titan utasai

Posted by

Napokig tartó keresés után csütörtök este hivatalosan is bebizonyosodott, hogy megsemmisült a Titanic-expedícióra induló búvárhajó.  Az amerikai parti őrség magyar idő szerint csütörtök délután jelezte, hogy a Titanictól alig 500 méterre törmelékmezőt találtak, majd később megerősítették, hogy ezek az OceanGate Titan elnevezésű búvárhajójához tartoztak. Elsőnek az orrkúpot találták meg, amelyen a biztonsági üveg a kitekintést tette lehetővé, aztán felismerték a tat részeit. A jelentések szerint a hajó csupán 1300 méteres mélységig volt hitelesítve, ám a Titanic 3800 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceán alján. Itt nagyjából 400-szor akkor nyomás nehezedik a járművekre, mint a tengerszinten.

Az Insider azt írja, hogy egy csekély szakadás a hajó szénszálaiban a jármű azonnali berobbanását válthatta ki az extrém nyomás alatt – írja az Insider. Az implózió alapvetően a robbanás pontos ellentéte: ahelyett, hogy a belső nyomás kifelé mozogna, a külső nyomás befelé áramlik. Felmerül a kérdés természetesen, mit foghattak fel mindebből az utasok. Guillermo Söhnlein, az OceanGate egyik alapítója szerint a fedélzeten lévők valószínűleg nem szenvedtek sokáig. A Naval History Magazine szerint a berobbanás azonnal szétrántotta a hajót, így teljes megsemmisülés a másodperc 1/20-ad része alatt következhetett be, túl gyorsan ahhoz, hogy a tengeralattjárón tartózkodó emberek felfogják, mi történik.

Címkép: A Titan halottai: Hamish Harding, Stockton Rush, Shahzada Dawood, Suleman Dawood and Paul-Henry Nargeolet. (NYTimes)