Egy dal, két szöveggel

Posted by
Révbíró Tamás
>Lang Györgyi közelebb állt hozzám, mint Tina Turner, például azért, mert Tinával nem találkoztam, a Padödővel igen, sőt egy ízben dolgoztam is nekik.
1989-ben a Pro menedzseriroda vezetője, dr. Erdős Péter megkérdezte, volna-e kedvem dalszöveget írni egy új lányduónak. Falusi Mariannt a Kimittudból ismertem, Györgyit egy-két filmszerepéből, úgyhogy volt kedvem, nagyon is.
Végvári Ádám egyik új dalát kaptam meg kazettán, és a szöveghez el kellett képzelnem, milyen lesz ez a két lány együtt, duóban. Személyesen nem ismertem őket, a kettősüket vaktában gondoltam el valamilyennek, így egy olyan lányról írtam, aki szigorú nevelést kapott, de abból már elege van, szívesen vadulna egy kicsit. Az lett a dal címe: Ne tekints le rám, Uram.
Megmutattam a szöveget Erdős doktornak, akinek tetszett ugyan, de a Padödő lányai már tudták, hogy lila tüske hajuk lesz, és ennél extrémebb, bohócosabb világot fognak megjeleníteni. Másik szöveget írtak vagy írattak Ádám dalához, és Kockás zakó cimmel vették hanglemezre.
Az én szövegem sem került a kukába. Erdős Péter halála után Csepregi Éva leporolta, és a következő lemezén elénekelte. A Neoton sztárjai a MÜPA-koncertet ezzel a dallal, egy nagyszabású orgonaszólammal indították, fenséges hangulatot teremtve.

Így esett, hogy ugyanaz a dal két különböző szöveggel került közönség elé, lehet, hogy egy éven belül. Mindkettő fenn van a YouTube-on, meg lehet hallgatni. Egyik jobb, mint a másik.

Itt van a Neoton dal: (166) Neoton Familia – Ne tekints le rám, Uram – YouTube

Itt a Padödö változat: (166) Kockás zakó – YouTube