A képzelet játéka

Posted by
Képzelt riport egy népszavazási kezdeményezés jóváhagyásáról!
-Jó napot kívánok!
-Magának is! Mi járatban itt nálunk?
-Azért jöttem az Országos Választási Bizottsághoz, hogy szíveskedjenek jóváhagyni ezt a népszavazási kérdést!
-Na nézzük, mi is lenne a szöveg? Azt mondja: „Akarja-e Orbán Viktor kormányának lemondását, új választások kiírását?”. Hát ez így első ránézésre nem fog menni!
-De miért az Istenért?
-Itt van mindjárt a miniszterelnök személye, akit név szerint említenek. Márpedig személynevet nem lehet említeni népszavazási lapon. Húzza ki!
-Jól van, kihúzom!
– Aztán itt van a „kormány” szó. Ez így kétértelmű, mert az emberek a gépkocsi kormányára is gondolhatnak. A kétértelműséget pedig ki kell zárni a szavazólapról, úgyhogy ezt is húzza ki!
-Még ezt is? De remélem, a többi maradhat!
-Csak várjon nyugodtan! Egy népszavazási kiírás engedélyezése roppant felelősségteljes feladat, és nagy körültekintést igényel. Nézzük a „lemondását” szót! Ha emlékeim nem csalnak, Franciaországban van egy Le Monde című napilap. Márpedig egy magyar népszavazási cédulán mit keresne egy francia újság? Nem igaz? Húzza ki!
-De hát akkor mi marad?
-Csak várjon, az is kiderül hamarosan. Na nézzük tovább! „új választások”! Ízlelgessük csak ezt a szót! Ez olyan, mintha lenne belőle régi is. De kérem! Ez nem télikabát, hogy van belőle új is, meg régi is. Húzza ki!
-De az Isten áldja meg, hát így már semmi értelme a szövegnek!
-Nekem mondja? Hát én állítottam össze a népszavazási kérdést? De még nincs vége! Itt van az utolsó szó, a „kiírását”! Ezt lehet kérdésként is értelmezni, hogy „ki ír?”. Márpedig amellett, hogy népszavazási kérdésben újabb kérdés nem lehet, értelmetlen is! De hogy valami kedvezőt is mondjak, a szöveg többi része maradhat.
-Melyik része? Az, hogy „Akarja-e”?
-Igen! Akarni ugyanis lehet, csak nem mindegy, hogy mit! De máskor is hozzon nyugodtan népszavazási kezdeményezést, mi azért vagyunk, hogy azt érdemben elbíráljuk!
id.Sági László olvasó