Dutyi dili …

Posted by
Dr. Lengyel Róbert
>Nagy port kavart a napokban, hogy a magyarországi börtönökben büntetésüket töltő külföldi embercsempészek százait engedik ki, a büntetésük letöltése előtt. Azt olvastam, elsőre több, mint 600, aztán majd további, vagy 200 ússza meg a hátra lévő börtönéveit. (Ezzel most épp az osztrák szomszédoknál verjük ki a biztosítékot, teszem hozzá, nem is alap nélkül.)
Többen is kérdezték a véleményemet az üggyel kapcsolatosan. Ha van, akit itt is érdekel, tessék, szokásomhoz híven kendőzetlenül leírom. De hangsúlyozom, ez nyilván csak egyetlen vélemény a sok közül. A sajátom és még csak azt sem állítom, hogy mindenben igazam van. De a jogérzetem és tapasztalatom ezeket súgja…
Először is a hivatalos indok: nincs elég hely, meg ne magyar adófizetői forintokon legyenek tartva külföldi bűnözők. De kérem, ez már csak ilyen: amióta létezik a börtön, mint büntetés, azóta építenek is börtönöket kellő számban és bizony az oda bezárt embereket etetni is kell. (Megjegyzem, ’börtön munkával’ a költségek jelentősen csökkenthetőek is …)
A bűnözők kifejezés részemről duplán is értendő. Maga az embercsempészet köztörvényes bűncselekmény. No, meg élek a gyanúperrel, hogy a többségük nem makulátlan múltú, „első bűntényes tanuló”, hanem visszaeső, esetleg bűnszervezet tagja is.
Így arra sem látok biztosítékot, hogy nem lesznek közöttük olyanok, akik a szabadság levegőjétől megrészegülve majd ne „újráznának” itt, vagy épp más európai országban.
Az első aggályom, hogy egy ilyen döntéssel a nyomozó hatóságok és a bíróságok tekintélye erőteljesen csorbul. Az elfogások előtt is már sokszor komoly nyomozati munka folyik. Aztán magát az elfogást megszervezni, vagy épp egy spontán elfogást foganatosítani, majd a nyomozást lefolytatni, az ügyet vádemelésre előkészíteni, aztán az ügyésznek a bírság előtt azt képviselni, igen komoly, sok ember munkáját és idejét felemésztő, ráadásul költséges feladat. A bírósági tárgyalás szintén plusz teher és költség. Ezzel a döntéssel mindez gyakorlatilag kidobott energia és pénz.
Kimondani a bűnösséget, majd kiszabni -az egyébként az országgyűlés által épp a migráció elleni harc nevében és hevében megszigorított Btk. alapján- a kőkemény büntetést, utána pedig azt mondani, hogy nincs hely, meg pénz letöltetni a bíró által kiszabott éveket, meg, hogy Brüsszel erre sem ad pénzt, általam nem helyeselhető döntések és meglehetősen „döcögős” magyarázatok is. Így nézne ki a híres migráció elleni harc ? Ha embercsempész vagy, akkor mehetsz utadra?
De tovább megyek, mert az meg aztán tényleg mindennek a teteje, hogy még csak ki sem toloncoljuk őket a határig, hanem -ha jól értem- kinyitjuk a börtönök kapuit és ráeresztjük ezt a bűnöző csordát az országunkra. Igaz, a lelkükre kötjük, hogy, ha már kint vannak, mihamarabb hagyják el Magyarországot. (Az osztrákok pont ezért rágtak be. Nyilván ennek a csőcseléknek egy jelentős része nem keletnek, hanem nyugatnak indul. Ha indul…)
Aztán meg mi van a magyar embercsempészekkel? Merthogy ők meg bent maradnak és letöltetik velük a börtönéveiket. Ha magyar vagy ülsz, ha külföldi, akkor meg megmenekülsz, mintha semmit sem csináltál volna? Kissé diszkriminatív a dolog. Akkor most “alkotmány-, és büntetőjogilag”egyenlőek vagyunk a törvény előtt, vagy sem ?
Jogelméleti szempontból is vitatnám e döntés helyességét. A büntetés kiszabásának egyik célja éppen az, hogy magát az elkövetőt és általában az adott országban élőket, vagy ott csak átmenetileg tartózkodókat is, eltántorítsa az újabb bűncselekmények elkövetésétől.
Azt üzeni vele a jog alkotója és alkalmazója is, hogy lebukhatsz és ha lebuksz, nem kerülheted el a sorsodat, kemény évekkel fizetsz. Viszont milyen üzenet az, hogy, ha elkövetsz egy súlyos bűncselekményt ebben az országban és el is kapnak, van esélyed arra, hogy egyébként megúszd a büntetést. Nem véletlenül van olyan nagy felháborodás a társadalom egy részében -a szintén jogerősen elítélt- Budaházy szabadlábra helyezése miatt is.
Szóval egykori rendőrként és egyébként jogászként is, erősen aggályoskodva és aggódva figyelem ezeket a fejleményeket.