Ledarált bűnök

Posted by

NVZS
Hírklikk

>Ez nem más, mint maffiamódszer, aminek semmi köze sincs a jogállamhoz, aki pedig részt vett benne, az egyszerű köztörvényes bűnöző – szögezte le Herényi Károly a hírre, miszerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2021-ben megsemmisítette a másfél évvel korábban kötött gyanús, túlárazott malajziai lélegeztetőgép-beszerzés iratainak egy részét, eltüntetve 176 milliárd forint értékű üzlet papírjait. A korábbi MDF-es politikus az általa gyalázatosnak mondott húzásról azt mondta, aki részt vett benne, bíróság elé kell állítani, „ez egyszerűen nem maradhat következmények nélkül”. Még hozzátette: „hogyan várható el jogkövető magatartás a magyaroktól akkor, amikor bűnöző kormánya van az az országnak?”. Ezt a kormányt pedig csakis az ellenzéki pártok összefogásával lehet leváltani, Herényinek konkrét elképzelése is van a „menetrendről”.

Kamugyanús külügyi eljárás: 20 hónap után ledarálták a lélegeztetőgép-bizniszhez köthető papírokat – robbantotta a kisebb fajta bombát hétfőn a Népszava , amely megírta, feltűnően gyorsan, a beszerzést követő 20 hónapon belül megsemmisítette (selejtezte) a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a 2020 márciusi lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos iratok egy részét. Ez a tárca által a Transparency International (TI) Magyarországnak – egy kúriai ítélet nyomán – megküldött dokumentumokból derült ki. 2020. március 25.-én a KKM közigazgatási államtitkára, Balogh Csaba szerződést kötött a malajziai GR Technologies SDN BHD nevű céggel 7 ezer, kínai gyártású lélegeztetőgép beszerzéséről, 176 milliárd forint értékben, s tette ezt közbeszerzési eljárás nélkül, ami azonban jogszerű volt a koronavírus járvány idején elfogadott rendkívüli szabályok alapján. A 176 milliárdból 9 millió dollárt (2,8 milliárd forintot) amúgy közvetlenül a tulajdonos-cégképviselő Datuk Vinod Sekhar magánszemély számlájára továbbította. A Transparency 2021-ben fordult adatigényléssel a Külügyminisztériumhoz, amely – mint most kiderült – feltűnően gyorsan, még abban az évben kiselejtezte, ledarálta az iratokat (magánszemélyeknek öt évig kell megőrizniük a rezsiszámláik befizetést igazoló dokumentumokat).

A Kúria ítélete után a KKM csak az átláthatósági eljárás papírjainak megsemmisítésről szóló egyoldalas, jegyzőkönyvnek nevezett feljegyzést küldte meg a Transparency International Magyarországnak. Ligeti Miklós jogi igazgató úgy jellemezte a történteket, hogy a KKM eljárása kamugyanús, s „felfoghatatlan, hogy a külügyi tárca sikerrel érvelhetett azzal, hogy 176 milliárd forint közpénz elköltésének semmilyen leírt nyoma ne létezne”. Rendben van-e, hogy két éven belül leselejteznek fontos iratokat egy
minisztériumban? Mindvégig a politika körül mozgott, tapasztalt-e ehhez hasonlót a rendszerváltás óta eltelt időben, ilyen értékben, és ilyen aljas esetekben? – kérdeztük Herényi Károlyt, az „aljas” kifejezés használatát azzal indokolva, hogy emberek életével játszottak a Covid-járvány alatt a korrupciógyanús eljárással beszerzett lélegeztetőgépekkel.

A korábbi MDF-es politikus a rendszerváltás előtti példát hozott fel: 1989-ben titkosszolgálati dokumentumokat daráltak le, hasonló eljárással és céllal: el akarták tüntetni a múlt nyomait. Majd ő maga is feltett egy kérdést. Hogyan gondolja a kormány, hogy eltünteti egy majdnem 200 milliárd forintos beszerzés dokumentumait akkor, amikor az állampolgárnak a gázszámlát és egyéb ilyen dokumentumot öt évig meg kell tartania? Meg is válaszolta saját kérdését, mondván: „Ez nem más, mint maffiamódszer, aminek semmi köze sincs a jogállamhoz, aki pedig részt vett benne,az egyszerű köztörvényes bűnöző. Ezeket bíróság elé kell állítani, mindenkit, aki részt vette benne, ez egyszerűen nem maradhat következmények nélkül”. Majd hozzátette: hogyan várható el jogkövető magatartás az állampolgároktól akkor, amikor a hatalom folyton megszegi a törvényeket?!

Lát-e bármi reményt arra, hogy fülön csípjék a felelősöket? – kérdeztük Herényitől. Szerinte ez majd csak akkor történhet meg, amikor az országnak végre lesz egy tisztességes kormánya. Ez az ügy – állította – ugyanolyan gyalázatos, mint az embercsempészetért elítélt több mint 2300 bűnöző szélnek eresztése, a törvényeket félresöprő módon. Ez komoly diplomáciai stb. bonyodalmat gerjeszt(ett): az osztrák külügyminisztérium máris bekérette a magyar nagykövetet, s beszéltek Szijjártó Péter miniszterrel is – ám a magyar külgazdasági és külügyminiszter csak vonogatja a vállát. Ez egyébként szembemegy minden nemzetközi egyezménnyel. És – tette fel a költői kérdést a beszélgetésben immár sokadszor –:  „hogyan várható el jogkövető magatartás a magyaroktól akkor, amikor bűnöző kormánya van az országnak?”. Mit szól ahhoz, hogy célzott módosítással, utólag tisztára mostak minden vészhelyzeti egészségügyi beszerzést, bármilyen esetleg gyanús hátterű céggel is kötötték azt? – kérdeztük.

Herényi Károly abszolút korrupciónak tartja, hogy mindenféle vizsgálat nélkül megbízhatónak és átláthatónak minősítettek a külföldi közreműködőket. „Ez nemcsak a gyanúját veti fel a korrupciónak, ez maga a beteljesült korrupció” – szögezte lhozzátéve: „Erre tényleg nincsenek már szavak, az ember csak áll és néz, hogy Európa közepén, a XXI. században ez történik”. És azt hogyan lehet nevezni, hogy akkor darálták le az iratokat, amikor a TI adatigényléssel fordult a Külügyminisztériumhoz, a GR Technologies SDB BHD kötött szerződéssel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban? (A tárca 2021. november 15-én, a szerződés aláírását követő 20 hónap elteltével megsemmisítette az iratokat – a szerk.). Herényi szerint teljesen mindegy, hogy mikor történt meg, előtte vagy utána, nem változtat a tényeken, hogy egyértelmű a bűnjelektől való menekülés célja és útja, s az, hogy „a bűnöket egy még nagyobb bűnnel akarják megsemmisíteni”.  Nincs olyan törvény, ami ezt engedné.

A hangjából óriási felháborodás hallatszik – vetettük közbe, mire Herényi úgy reagált: „Már hogyne lennék nagyon felháborodva, amikor a magyarságomban vagyok vérig sértve, amikor Európa köpőcsészéjévé tették az országot, amikor mi, magyarok már nem vagyunk egyenrangú partnerei az európai népeknek, a cselédei leszünk a kontinensnek”. Majd így folytatta: ma már szégyen magyarnak lenni, külföldön az embernek szegezik a kérdést: hogyan bírjátok, hogyan lehet, hogy egy demokráciában ezt a szabad akaratotokból választjátok? De hát mit lehet tenni, amikor minden lepereg erről a rezsimről – vetettük közbe. Herényi szerint akkor lehetne, ha az ellenzéki pártok mutatványok helyett egyetlen közös célban megállapodnának, a jelenlegi kormány leváltásának a céljában. Ahhoz, hogy ez teljesülhessen, minden körzetben egy ellenzéki jelöltet kellene állítani, s ha sikerül leváltani a kormányt, akkor utána az összeülő országgyűlésnek elsőként módosítania kellene a választójogi törvényt. Ezután a parlamentnek le kellene mondania, s új választásokat kellene kiírni, aminek a második fordulójában koalíció alakulna.

Hasonlót javasolt Bokros Lajos évekkel ezelőtt – vetettük közbe. Herényi szerint újra kell gondolni Bokros 2018-as javaslatát, „ez az egyetlen járható út Orbánék leváltásához, ha nem, akkor ki kell várni, hogy felemésszék önmagukat”. Ugyanis minden autokrata idővel felemészti önmagát, általában az a végük. Itthon is látszik már, hogy kezdenek összeveszni a koncon – mondta a volt MDF-es politikus. Túlságosan optimista azonban nem lehet az ember, figyelembe véve azt, hogy az MSZP kezdeményezésére a múlt héten összeült ellenzéki egyeztetésre a DK és az LMP nem ment el – vetettük közbe. „Magára vessen az, akinek ilyen helyzetben a párt önérdeke fontosabb, mint a nemzeti érdek” – szögezte le Herényi.

Címkép: Orbán lélegeztető gépeket fogad