Bojár Gábor volt László Ágnes vendége

Posted by

Az újságíró szövetség, a MÚOSZ székházában László Ágnes látta vendégül Bojár Gábort.  Azt a Bojár Gábort, aki 1982-től magánvállalkozó. Fizikusnak készült, de a stratégiai termékfejlesztés és cégmenedzselés lett a fő profilja. Bojár Gábor a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magán oktatási intézmény alapítója. Annak idején a vasfüggönyből adódó hátrányokból tudott előnyt kovácsolni. Ez a Kádár-rendszer idején könnyebb volt.  A cég a legjobb embereket tudta szoftver fejlesztésre felvenni. Mert: a munkatársaknak szolgálati útlevele, devizaszámlája volt és munkájukért külföldről is szerzői jogdíjat kaptak. Bojár hitvallása: “Akkor lehetek és leszek én sikeres, ha tehetséges embereket sikeressé tudok tenni.”  Volt olyan időszak, amikor az év felét külföldön töltötte a családjával.
Elmesélte azt is, hogyan gondolt arra, hogy felsőfokú oktatási intézményt alapít. Egy alkalommal 98-99 táján együtt vacsorázott San Franciscoban két másik sikeres vállalkozóval. Arról beszélgettek, hogy üzletember nem pazarol. Nem vágynak sofőr vezette Rolls Royce-ra, kastélyra, tengeri yachtra. Amire viszont nem sajnálják a pénzt, az a gyerekek magas szintű oktatása.
Az Aquincum Institute of technology koncepciója az hogy féléves kurzust nyújt a legdrágább, legnagyobb amerikai egyetemeknek. A tandíj annyi, mint Amerikában, de a diákoknak új élményt nyújt a külföldi oktatás. A hallgatók 20-30 százaléka magyar, számukra a kurzus ingyenes. Felvételi vizsgához és magas szintű angol nyelvtudáshoz kötött. És a magyar hallgatóknak be kell vonzaniuk az amerikaikat a magyar diák közösségbe.
Bojár  Gábor a z elmúlt években aktívan bekapcsolódott a közéleti témák elemzésébe, megvitatásába és hevesen kritizálja Orbán Viktor politikáját, különösen az oktatás tudatos lerombolását. Szerinte a haveri kapitalizmus nem ösztönöz értékalkotásra. Sőt, elnyom létező, valódi alkotó energiákat. Most is úgy gondolja, hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból? Igen – volt a válasz. Orbán nem tűri az uniós korlátokat. Saját szuverenitása fontosabb számára az érkező pénznél. Egyszer azt mondta, hogy kilépne az EU-ból, ha nettó befizetők leszünk. Most, hogy nem kapunk pénzt, ez bekövetkezett. Az a baj, hogy nehéz különbséget tenni a világban a kormány és a nép között. Egyszer a 80-as években ütött kopott autójának magyar rendszámát látva egy német (nyugat-német) ordibálni kezdett vele: “Rohadt, büdös kommunista!”

Címkép: Pintér Márta
A beszélgetés itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=tLs0YrpwQA8