Lindbergh volt a hatvanhetedik?

Posted by

Lenolaj
>Igen, az Atlanti-óceán fölött ő repült keresztül elsőként – egyedül, nyugat-kelet irányban, 1927. május 20-21-én, a long islandi Roosevelt Fieldről a párizsi Le Bourget repülőtérre, 33 óra 39 perc alatt. Igazi csodálatos teljesítmény volt ez akkoriban, hiszen Charles Augustus Lindbergh 5860 kilométert repült, álmossággal küszködve, óránkénti 175 kilométeres átlagsebességgel, a Spirit of St. Louis nevű lélekvesztővel. Az egymotoros gép hajtóműve mindössze 220 lóerős volt.

A hőstett lángra lobbantotta a világ képzeletét, hiszen ugyanabban az évben huszonegy gép vágott neki az Atlanti-óceánnak. Öt a tengerbe zuhant, pilótáinak nyoma veszett. A többi visszafordult, netán kényszerleszállást hajtott végre a sós vízen.

Lindbergh azonban csak mint szólórepülő volt világelső. Robert Ripley, a híres amerikai rajzoló és rejtvényfaragó mégis roppant felháborodást keltett, amikor 1927-ben megírta: Lindbergh volt a 67. transzatlanti repülő, aki leszállás nélkül repült át az atlanti vizeken. Pedig így volt. 1919. június 14-én ugyanis két angol repülőtiszt, John William Alcock kapitány és navigátora, Arthur Whitten Brown az új-fundlandi St. John’s repülőtérről (a Lester’s Fieldről) egyhuzamban 3154 kilométert repült az írországi Galway tartomány szívéig, a Clifden város melletti Derrygimla nevű lápvidékig. Alcock még ugyanabban az évben, 27 éves korában halálra zúzta magát, Brown viszont 1948-ban halt meg, 62 éves korában.

Ha viszont az aeroplánokon kívül a léghajókat is számoljuk, akkor Lindbergh nemhogy a harmadik, hanem valóban a 67. transzatlanti hős, 31 brit léghajós ugyanis az R-34-es irányítható zeppelinen, 33 német szint az LX-126-os léghajón repülte át az Atlanti-óceánt, Charles Augusztus Lindbergh előtt.