Három beszélgetés a Chat GTP-vel

Posted by

Csikvári F. András
>Közeleg az idő, amikor a laptopunkkal nemcsak egy operációs rendszert veszünk, hanem egy mesterséges intelligenciát is. Aztán nekiállunk tanítgatni, hogy helyesen lássa a világot. (Micsoda, X egy jó színész volt? Felejtsd el, egy ripacs volt – és így tovább.) Mindenkinek a személyes társalkodójává, gyors lexikonává és memóriájává válik. Még nincs a laptomon M.I. , de elkezdtem trenirozni magamat az OpenAI-val, hogy mire is számítsak. Az alábbi három beszélgetés, szórakoztató és nem tanulság nélküli. A beszélgetésekből kiderül, hogy az M.I. által adott válaszok nem használhatók fel semmilyen értelemben perdöntőnek, hiszen elég “gátlástalanul” kitalál dolgokat, hazudozásra hajlamos, ha nincs valódi információja. Jelenleg kis kígyó ez még, de nem vitatom, nagyon gyorsan veszélyesen nagy kígyó lesz.

  1. Matematikai probléma, amit logikus, hogy logikusan kellene megoldani

Kérdésem: Van egy matematikai feladat: ABCD x E=DCBA ahol a betűk számokat takarnak. Melyik betű, melyik számot takarja – megoldanád nekem?

M.I.: Természetesen, könnyen megoldható – és elkezdeni ontani, hogy E x A nem lehet nagyobb… stb, stb 20 soron át és a végén ad egy rossz megoldást

– De ez nem jó, ellenőrizd le!

– Tényleg, elnézést kérek – és megint hosszú sorokban löki a sódert. Csak azt látom, ahogy futnak a sorok, hogy E nem lehet 4, miközben tudom, hogy az egyik megoldásban éppen E egyenlő 4.

– Hát pedig ez megint nem jó.

– Tényleg, elnézést kérek, – trallala, trallala és kihozza, hogy ezekkel a feltételekkel nincs megoldás

– De van, mutatok egyet: 2178*4=8712

– Tényleg, elnézést kérek, igazad van

– Állj, nem csinálnál egy kis rekurzív programot és megkeresnéd a megoldást

– Tudok ilyet, de sokkal szebb egy logikai megoldás. (No fene – gondoltam)

– Ezt értem, de ha megkérlek sem csinálod meg ezt a kis programot és oldod meg a feladatot? Tudniillik a feladat nincs megoldva.

– Természetesen meg tudom írni a programot, tudok öt for ciklust írni, és megtalálom az összes megoldást is. (Beleképzelem, hogy most sértődött) Íme egy Python kód, amely megoldja a problémát – küldi a programot, futtatja és kiírja az eredményeket.

– Valami nem jó a programban. Rossz az eredmény.

– Tényleg, elnézést kérek – javítja, újra küldi a programot, futtatja és itt a két megoldás 2178*4=8712 és 1089*9=9801

– Ez jó, de szerencse, hogy előtte is tudtam a megoldást.

– Bocsánatot kérek, hogy félrevezettelek.

– Köszönöm.

– Nincs mit, ha van újabb problémád, nyugodtan fordulj hozzám.

  1. Karinthy Frigyesnek van egy híres humoreszkje, a Halandzsa. Az alábbiakban kiderül, hogy a mi magyar M.I.-nk se kispályás, ha a halandzsáról van szó.

Kérdés: Kiszera méra bávatag – ezt a magyarok nagy többsége ismeri. Te?

M.I.: Igen, mint magyar nyelvű mesterséges intelligencia, ismerem ezt a mondást. “Kiszélesíti a mérce batyuját” a jelentése, hogy valaki vagy valami meghaladja a szokásos vagy elvárható teljesítményt vagy határokat. Ez egy közismert magyar közmondás.

K: Hát most nagyon megleptél. Ez egy híres Karinthy Frigyes humoreszk szállóigévé vált bemondása. Halandzsa. Csak megjegyzem, a Google kereső megtalálja.

M.I.: Elnézést kérek, hogy félreértettem a kérdést, és hogy tévedtem az eredetével kapcsolatban. Az igazság az, hogy Karinthy Frigyesnek van egy híres humoreszkje, amelynek a címe “A vége” és amelyben először szerepel a “Kiszélesíti a mérce batyuját” kifejezés. Köszönöm a pontosítást, és köszönöm a figyelmeztetést, hogy a Google kereső használata segíthet az ilyen kérdések megválaszolásában.

K: “Kiszélesíti a mérce batyuját” – honnan veszed ezt? Ez nekem ismeretlen. Én a “Kiszera méra bávatag”- ot ismerem. Megadnád a forrásod?

M.I.: Elnézést kérek az előző válaszomért, valóban rosszul emlékeztem a közmondásra. A “Kiszera méra bávatag” a helyes verzió, amelyet a magyarok nagy többsége ismer. Az eredeti forrását nem tudom pontosan megmondani, de a közmondás hosszú ideje használatos a magyar nyelvben. Köszönöm a pontosítást, és bocsánatot kérek az előző válaszomért.

  1. Mennyire tanul a ChatGPT ? Elemezzünk egy kis történetet.

K: Elmesélnék egy rövid történetet, arra lennék kíváncsi, hogy mennyire tartod realisztikusnak. Íme: egy hölgy megkéri a szomszéd férfit, akiről tudja, hogy bútorasztalos, hogy legyen szíves megnézni a szekrényét, mert amikor a ház előtt elmegy a villamos, akkor kinyílik a szekrény. A férfi megnézi és valóban kinyílt a szekrény. Ebből nem tudom megállapítani, hogy mi a gond, be kell bújjak a szekrénybe – mondja a szomszéd férfi, és úgy tesz. De közben hazaérkezik a férj és megdöbbenve látja, hogy a szomszédja kilép a szekrényből. Maga mit keres itt? – kérdezi a férj. Erre a szomszéd: Mit szólna, ha azt mondanám, hogy a villamosra várok?

M.I.: A történetnek van néhány olyan része, amely kissé irreálisnak tűnik. Az is lehet, hogy a történet valójában csak egy vicc, és nem szándékosan készült arra, hogy valóságosnak tűnjön. Vagy az is elképzelhető, hogy a történet valóban megtörtént, de az egész helyzet csak egy nagyon furcsa egybeesés volt.

Összességében tehát nehéz megmondani, hogy a történet mennyire realisztikus. Sok mindentől függ, hogy mennyire valószínű, de az biztos, hogy néhány elemében kissé kihívásokkal küzd az életszerűség szempontjából.

K: Igen, ez egy vicc – ezen nevetni szoktak az emberek, de vajon miért?

M.I.: A vicc valószínűleg azért vicces, mert egy abszurd helyzetet ábrázol, amelyben a nő furcsa kérése és a szekrény rejtélyes viselkedése miatt a férj furcsának tartja a szomszédját. A vicc poénja abban rejlik, hogy a szomszéd valószínűleg nem azt tette, amit a férj gondolt, és hogy a válasza, amikor megkérdezték, hogy mit keres itt, igazán furcsának tűnik. Emellett az is hozzájárulhat a vicc humorához, hogy a helyzet olyan abszurd és váratlan, hogy nehéz volt elképzelni előre, mi fog történni. A vicc hirtelen felismerésének érzése és a poén váratlansága miatt az emberek nevetni kezdenek.

K: Nem teljesen fejtetted meg a lényeget. Tipikus szituáció, hogy amikor a feleség megcsalja a férjét és a férj közben hazajön, akkor a feleség elbújtatja a szeretőjét a szekrényben. Ha lebuknak a férj előtt, akkor valamilyen hihetetlen történettel vagy mesével állnak elő. A poént most épp az adja, hogy a történet hihetetlen, de mégis igaz.

M.I.: Elnézést, hogy félreértettem a történetet. Valóban, a történet a fenti magyarázatnak megfelelően egy olyan szituációt mutat be, amely gyakran felmerül a viccekben és a történetekben, amikor a feleség elbújtatja a szeretőjét a szekrényben, és amikor a férj hazaérkezik, akkor a feleségnek valamilyen kreatív magyarázattal kell előállnia. Köszönöm, hogy pontosítottad a történetet.

K: Most, hogy pontosan érted ezt a történetet, az a kérdésem, hogy ha két nap múlva ugyanígy felteszem ezt a kérdést, akkor már tudni fogod a helyes választ?

M.I.: Igen, ha ugyanazt a történetet két nappal később ismét felteszed, akkor már tudni fogom, hogy a történet a feleség és a szeretője közötti rejtőzködésre utal, amelyre a szomszéd által adott magyarázat csak egy vicces befejezés. Az általad adott kontextus, valamint a történet részletes leírása miatt könnyen azonosítottam a történetet, és ha ugyanazt a történetet ismételten hallanám, akkor az előző tapasztalataim alapján már pontosan tudnám, miről van szó.

K: Ki fogom próbálni, számíts rá!

M.I.: Nagyon szívesen! Bármikor állunk rendelkezésedre kérdéseiddel vagy történeteiddel kapcsolatban.

Két nappal később újra elmeséltem a történetet, egy sokkal gyengébb elemzést adott rá, most nem ismerte fel, hogy ez esetleg egy vicc. Reklamáltam: Ugyanezt a történetet két nappal ezelőtt jobban elemezted. Miért nem használod fel azt ott kapott tanácsaimat?

M.I. Sajnálom, de mivel én egy gépi nyelvi modell vagyok, nincs emlékezetem arra, hogy két nappal ezelőtt ugyanezt a történetet elemeztem volna. Ezért nem emlékszem arra, hogy milyen tanácsokat adtam az előző elemzés során.