Daniel Freund zöld-párti politikus szerint Orbán Viktor ma a legkorruptabb politikus Európában

Posted by

Mint ismert, múlt héten a küldöttség Budapesten járt, hogy megvizsgálják, hol tart az Orbán-kormány az uniós pénzcsapok megnyitása érdekében vállalt jogállamisági feltételek teljesítésében, és hát nem voltak elragadtatva a látottaktól. Az interjúban az Orbán-kormány egyik vezető kritikusaként is ismert Daniel Freund elmondta, három nap alatt legalább húsz találkozójuk volt: egyeztettek kormánytagokkal, köztük Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Bíró Ferenccel, az Integritás Hatóság vezetőjével, Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkárával, négy parlamenti bizottsági elnökkel, újságírókkal, önkormányzati politikusokkal, civil szervezetek képviselőivel és magyar illetve európai cégek és nagyvállalatok képviselőivel. Mint fogalmazott, érzékeltek fejlődést, az Integritás Hatóság vezetőjével elmondása szerint kifejezetten előremutató beszélgetést folytattak, a három nap tanulságait levonva mégis csalódást keltő és kijózanító az összképük, és egyáltalán nem tűnik úgy, hogy az Orbán-kormány mindent megtesz a források felszabadítása érdekében.

– Közös érdekünk, és ezt többször elmondtuk a kormány képviselőinek és a sajtótájékoztatón is, hogy ezeket a pénzeket mielőbb eljuttathassuk Magyarországra – különösen most, amikor történelmi léptékű infláció tombol a kontinensen, és különösen Magyarországon. De legalább ennyire fontos, hogy a források ténylegesen eljussanak a magyar adófizetők, vállalatok, civil szervezetek és közösségek szintjére is, és ne csak Orbán Viktor holdudvarát gazdagítsák. Erre viszont nem kaptunk elegendő garanciákat

– közölte.

A sajtótájékoztatón a delegáció elmondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) közti együttműködésben és az igazságszolgáltatás függetlensége terén is történt előrelépés, de nagyjából ez minden pozitívum, ezzel szemben egy csomó problémára nem kaptak érdemi válaszokat. „Az Európai Számvevőszék, az OLAF és az Európai Bizottság a 2014 és 2020 között időszakban huszonkilenc ellenőrzést végzett el, és mintegy 1,48 milliárd euró, azaz 560 milliárd forintnyi uniós forrás hasznosulásával kapcsolatban tárt fel bizonytalanságokat, illetve szabálytalanságokat. Az Állami Számvevőszék nem adott tájékoztatást, mit tud erről, és arról sem, hogyan kívánná szigorúbban ellenőrizni ezeknek a forrásoknak a felhasználását. Közben sorra születnek jogszabályok és törvények, egyik napról a másikra, jól lekövethetően a kormánypárthoz kötődő családi és üzleti körök érdekei szerint” – magyarázta.

Daniel Freund szerint úgy tűnik, nem hatékony az eddigi nyomásgyakorlás, kilenc hónapja vannak az asztalon a reformjavaslatok és nem történt érdemi előrelépés. Ezért az uniós pénzek visszatartása szerinte nem lesz elég, az Európai Bizottságnak el kell gondolkodnia azon, milyen újszerű nyomásgyakorlásra van lehetőség, amivel érdemi változást lehet kicsikarni az Orbán-kormányból. Mint jelezte, több területen javulás helyett inkább romlik a helyzet:

„Titkosszolgálati razziáknak és koncepciós eljárásoknak vetnek alá cégeket, hogy a miniszterelnök belső körei minél könnyebben vásárolhassák fel azokat. A magyar kormány – egy uniós ország kormánya – maffiamódszereket használva gyűr maga alá komplett szektorokat. A Bizottságnak véleményem szerint meg kell fontolnia, hogy további korlátozásoknak és szankcióknak vesse alá a kormányt”

– jelentette ki.

Mint mondta, beszéltek olyan személyekkel, akiket Pegasus-kémszoftverrel figyeltek meg korábban, és olyanokkal is, akik féltik a családjukat és fenyegetve érzik magukat. A nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített szektorokban egyre gyakoribbak a maffiamódszerek, ez látszik a bankszektorban és a távközlésben is – ismertette, hozzátéve, ez a viselkedés tűrhetetlen. Freund elmondása szerint a kormányzati szereplőkön elvi meggyőződést nem tapasztalt, csak a megállapodásban szereplő rubrikákat akarják kipipálni és közben úgy tesznek, mintha adminisztratív jellegű problémákról lenne szó, nem pedig azzal, hogy egy korrupt rendszer tüneteit látni.

Daniel Freund elmondta azt is, nem arról van szó, hogy pikkelnének Magyarországra, hiszen Európa-szerte sűrűn járnak hasonló küldetéseken. Azt viszont meghökkentőnek nevezte, hogy a kormány nem tekintette prioritásnak a küldöttséggel való egyeztetést. A politikus értékelése szerint a helyzet egyre rosszabb, és olyasmiket tapasztal Magyarországon az elmúlt években, ami más uniós tagállamban elképzelhetetlen.

Korrupcióellenes szervezetek mellett dolgozom több mint tíz éve – és ezalatt a tíz év alatt Magyarország az Európai Unió legkorruptabb tagállamává vált. 2010 előtt is létezett korrupció Magyarországon, az Orbán-korszak idején viszont mindent értékelés szerint tovább romlott a helyzet, és a közpénzek elcsatornázása egyre szisztematikusabbá és szervezettebbé vált. Orbán Viktor ma a legkorruptabb politikus Európában, és ez nem pusztán mennyiségi, de minőségi értékelés egyben. Nem csak az érintett pénzek mennyiségéről van tehát szó, hanem arról, hogy egy tudatosan működtetett rendszer bonyolítja ezt a korrupciót”

– jelentette ki.

Daniel Freund összességében úgy értékelt, hogy a kormány olyan mértékig szállta meg a politizálás független tereit, hogy alig maradtak fórumok, ahol számon kérhető lehetne; kezdve a médiától egészen a civil szektorig, ami Európában példátlan, így ha ezt szó nélkül tűrik az EU-n belül, akkor mindenki el fogja veszíteni a bizalmát az intézményekben és azok vezetőiben.

Új Hét