Aránytalan erőszak képviselőkkel – sorozatban

Posted by

Élő Anita

A rendőrség az utóbbi hetekben több alkalommal alkalmazott kényszerintézkedést képviselők ellen, mentelmi joggal védett honatyát vitt földre, bilincselt meg és állított elő. Ugyan a képviselők elleni rendőri erőszak nem ismeretlen – elég a 2006-ban véresre vert Révész Máriuszra gondolni –, az új, hogy sorozatban alkalmaznak aránytalannak tűnő intézkedést honatyákkal szemben. Ráadásul 2006 őszének képeit idézték a könnygázzal közelről szembefújt 17 éves diákról készült drámai fotók is. Erőszakosabb lett a rendőrség, putyinizálódik az ország? Utánajártunk, hogy ha Orbán bonthatott kordont 2007-ben, miért nem tehetik ezt meg az ellenzéki képviselők 2023-ban. A Válasz Online kikérte a képviselők elleni eljárások iratait, és segítséget kért a 2006-os jogtalan rendőri erőszak ellen közösen fellépő jogvédő szervezetektől, hogy megértsük, mi és miért történik.
Ha Tompos képviselőt egy napra elvihetik, elvihetik kettőre is. Akkor kell határozottan fellépni, amikor még csak az első történt meg” – ezt mondja lapunknak Hadházy Ákos független képviselő a kialakult helyzetről. A rendőrség először április végén lépett fel erőszakosan a tüntetéseken részt vevő országgyűlési képviselők ellen. Azóta több alkalommal is fizikai kényszert alkalmaztak, Tompos Márton országgyűlési képviselőt előállították. A tüntetők ellen pedig két demonstráción is könnygázt vetettek be. A szombati tüntetésen a rendőrök elektromos sokkolót hordtak magukkal, nincs nyoma annak, hogy ezt be is vetették volna, de annak igen, hogy a sorfalba rendeződő egyenruhások ellenőrizték, megszikráztatták a tüntetők ártalmatlanná tételére használható eszközt.

A kormány korábban azzal különböztette meg magát a Gyurcsány-kabinettől, hogy elhatárolódott a kétezres évek közepére jellemző jogtalan rendőri erőszakhullámtól. A rendőrség viselkedésének megváltozását jelezte, hogy amíg 2007-ben a Fidesz-frakció békés körülmények között bonthatta le a kordont az Országház elől, addig a rendőrség a mostani kerítésbontás résztvevői ellen kényszerítő intézkedéseket alkalmazott. Kulcsfontosságú tehát megérteni, mi a különbség, van-e egyáltalán ilyen a mostani és a múltbeli kordonbontások között….

Ha jogkövetők vagyunk, teljesítenünk kell a rendőrség kéréseit. A képviselők és a szombati tüntetők egy része a passzív ellenállást választotta, a hátukkal támasztották meg a kordont vagy leültek. A passzív ellenállás ellen is felléphet a rendőrség, de nagyon kell vigyáznia arra, hogy arányos legyen az intézkedése.

Hadházy Ákos esete nem tűnik ilyennek. A képviselő orvosi látleletet vetetett fel és büntető feljelentést tett: „Mindkét karom erőteljes és nagy fájdalmat okozó kicsavarásával és kézfeszítéssel rángatva kirúgták a lábaimat, miközben földre vittek és továbbra is a szükségtelen karfeszítés alkalmazásával a kezeimet kicsavarva körülbelül 5 percen keresztül a földre kényszerítve, mindvégig a vesémbe térdelve és teljes testi erejükkel rám nehezedve, a testemet nyomva a földön lenyomva tartottak” – tartalmazza a képviselő feljelentése H. Zoltán rendőr ellen. Mellette még két honatyát távolítottak el úgy, hogy a levegőbe emelték őket.

Válasz online

A teljes írás itt: Aránytalan erőszak sorozatban – a rendszerváltás óta nem történt ilyen képviselőkkel – Válasz Online (valaszonline.hu)

Címkép: Hadházy Ákost cipelik a rendőrök