Az erdélyi magyarság öt fő bűne

Posted by

 

Igazán nem nehéz összeszedni öt akármit az eperszezon kihívásai vagy a zsenialitás tíz ismérve címmel, és a gyakorlott olvasó előre meg tudja jósolni, milyen közhelyek lesznek sorba szedve. Hamar kiismerhető formula, néhányszor ugrik a klikk, aztán felhagy vele az ember.

Hozzá kell tenni, hogy politikai, vallási, egyszóval hitbéli kérdésekkel ilyeneket nem produkálnak a sajtómunkások. Ott egyértelműség kell, még az irónia sem fér bele az eszköztárba. Képzeljük el behelyettesítve az ukránokat vagy az oroszokat a képletbe. A magyar olvasó számára csak a jó és a rossz harcának felépített világmagyarázat elfogadható, de a pillanatnyi helyzetben már olyan pávatáncos módon, hogy a nyugat hanyatlását szidom, miközben a fegyverszállításokról azt állítom, hogy meghosszabbítják a háborút.

A sajtóviszonyok terén a helyzet változatlan.

A bulvártól a köztévén át a megyei napilapokig harsogják a propagandát, van benne mocskolódás, dicsőítés és némi visszafogott pornográfia. Ez utóbbit nem a vezércikkekre értjük, hanem tényleg minden számban van aligfehérneműs női bombázó, állítólag olvasócsalogatás céljából.

És itt kell eloszlatnunk egy félreértést. Nagyon sok elemző meg van győződve arról, hogy az egyszerű vidéki szavazó elhiszi a kormány legátlátszóbb hazugságait is, és a propagandaminisztérium ehhez az igényszinthez igazítja aktuális harsogásait. Nem, kérem, ennél egyszerűbb a helyzet: a megcélzott réteg hinni akar. Mint a hívő: a Biblia minden szava igaz, kételkedésnek helye nincs. Ezt az igényt könnyen ki lehet szolgálni.

Új Hét