A jó, a rossz és a Böjte

Posted by
Parászka Boróka

>Böjte nem Böjte. Hanem gondosan felépített, marketingelt rendszer a név és az arc mögött. A társadalom pedig ebben a kérdésben is a végletekig megosztott. Kerülhet elő bárhány vallomás, bármilyen bizonyíték, akik Böjtének, Böjtében hisznek, azok hisznek. Akiknek pedig herótjuk van Böjtétől, az erőszaktörténetektől, és nem mellesleg a rendszertől, azok szó szerint Böjte fejét követelik. Vélemény.

Két évvel csökkentette a tavaly, első fokon harminc évre ítélt többszörös szexuális erőszaktevő büntetését a romániai bíróság. Kedves Szabolcs a Böjte Csaba vezette gyermekgondozó intézményhálózat munkatársa volt, büntetése a csökkentéssel együtt is kirívó a romániai igazságszolgáltatás történetében.

Már az elsőfokú ítélet is felkorbácsolta a magyar közélet indulatait, Böjte ugyanis a legismertebb egyházi személyiségek egyike, kiemelten magas magyar állami és nagyon nagy arányú civil támogatással működik a nevéhez kötődő szervezet. Egyre több tény, panasz került elő a Szent Ferenc Alapítvány működésével kapcsolatban, a másodfokú ítélettel egy időben látott napvilágot a kászoni bűncselekményekhez hasonló szovátai erőszak története.

Az elmúlt egy évben kritikusai Böjte Csaba lemondását, a támogatások megvonását követelték. Azok pedig, akiket a pedofilbotrány sem rettentett el, továbbra is kitartottak a Csaba testvérként emlegetett egyházi ember mellett. Böjte felelősséget vállalt ugyan (bár rendszeresen hangsúlyozta, hogy személy szerint őt a hatóságok nem marasztalták el), megelőzést ígért, de tulajdonképpen zavartalanul folytatta az elmúlt egy évet, ugyanúgy, mint korábban.

Fellépett, előadásokat tartott (legutóbb Székelyudvarhelyen, ahol nőellenes, szexista megjegyzései miatt kapta fel nyilatkozatát a sajtó), vagy például politikai ügyekben. Gyerekeket imádkoztatott Budaházy Györgyért, mert – mint fogalmazott a később törölt videóban – Budaházy bácsi ártatlanul ül börtönben. (Budaházy bácsit Böjte botránya után röviddel kegyelemben részesítette Novák Katalin.)
A teljes cikk elolvasható előfizetéssel a hvg.hu oldalon
https://hvg.hu/360/20230518_hvg_Paraszka_Boroka_A_jo_a_rossz_es_Bojte