Lendvai utca, a Fidesz székház előtt 17 óra és 21.30 között

Posted by

A nagy diáktüntetés 7 órakor hivatalosan véget ért, de rengetegen a Fidesz Lendvay utcai székházához mentek, csakhogy nem engedték oda őket a rendőrök. Ezért a Rippl-Rónai utcán próbálkoztak, ami gyorsan meg is telt és az Andrássy útig ért a tömeg. Azt kiabálták: „Nem félünk!” és „Mocskos Fidesz!” A rendőrsorfallal a diákok farkasszemet néztek és időnként azt skandálták nekik: bűnözőket védtek!

Mivel a tüntetők megpróbálták előretolni a rendőröket, az egyenruhások hangosbemondóban jelezték a résztvevőknek, hogy magatartásuk jogellenes és menjenek hátrébb, ellenkező esetben kényszerítőeszközt fognak alkalmazni. Ezt nem fogadták meg, és többször is újra megpróbálták arrébb tolni vagy áttörni a rendőröket, sikertelenül. Közben szólt a rigmus: „ezt mutasd az M1-en!” A rendőrség a honlapján azt írta, palackokat és csavart is dobtak kollégáikra a helyszínen, miközben a rendőröket folyamatosan verbálisan és tettleg provokálják. A rendőrök újra többször hangosbeszélőn szólították fel a résztvevőket a jogsértés befejezésére. Több embert ekkorra kiemeltek a tömegből, őket bevitték a rendőrsorfal mögé, vélhetően igazoltatni.

A rendőrség 9 óra előtt behatolt a tüntetők közé és kettéválasztotta a tömeget. Ez kisebb pánikot okozott, sokan sikítoztak, többen meg is sérültek, őket a többi résztvevők megpróbálták kiengedni a sűrűből. Többen személyes tárgyaikat veszítették el a dulakodásban, valaki a cipőjét is elhagyta. Az eddigi státusztörvény ellenes tüntetéseket tekintve ez eddig nem látott jelenet volt. Talán a riadalom miatt kicsit le is higgadtak a kedélyek, de a rendőrség lépését hangos gúnyosan „szép volt, fiúk!” skandálással értékelték az elöl helyezkedő demonstrálók. Fél 10 előtt a rendőrök levettek a sisakjukat és visszatették a sapkájukat, amit a tüntetők egyfajta gesztusként értékeltek.
A 24.hu tudósítása alapján

Címkép: Szajki Bálint fotó/ Rendőrökön még sisak van