Matolcsy megtámadta a kormányt – ez lett a „büntetése”

Posted by

>Az elmúlt években kiderült, mit érdemel az a „bűnös”, aki önálló hatalmi tényező próbál maradni Orbán Viktor mellett (Simicska Lajos), engedély nélkül terjeszkedik túl a neki rendelt gazdasági szerepkörön (Spéder Zoltán), illetve nem megfelelően viselkedik a legfőbb NER-família részeként (Homlok Zsolt). Mivel Matolcsy György az elmúlt hónapokban már nemcsak a kormányzati politikát, hanem a miniszterelnök személyét is bírálta, sőt alkalmassági kérdéseket vetett fel, adná magát, hogy beinduljon ellene a „büntetőgépezet”. Nem indult be. A Matolcsy család udvartartása továbbra is tíz- és százmilliárdok felett rendelkezik, masszívan összeépült Mészáros Lőrinccel az új szuperbank (MBH) tulajdonosi oldalán, üzlettársi kapcsolatban áll a hatalmi elit több más tagjaival, és nem látszik, hogy bárki felül akarná írni ezt a status quót.

Matolcsy György az elmúlt hónapokban (már-már években) úgy beszélt a kormány gazdaságpolitikájáról, ahogy a táboron belül nem szoktak. Az eddigi csúcspont alighanem a saját könyvét bemutató márciusi szeánsz volt; itt olyanokat mondott, hogy szerinte a kabinetnek nincs jövőképe, ráadásul az árstopos miniszterelnök nem is akar mérhető célokat – majd Orbán Viktort párhuzamba állította az egyensúlyi gazdaságpolitika útjáról szintén letért Medgyessy Péterrel. A show fokozása érdekében hangsúlyosan bírálta a kormány által erőltetett akkumulátorgyár-építéseket, mondván: az ’50-es évekre, a vas és acél országára emlékezteti az energiaigényes gazdaságfejlesztés, vagyis az, hogy nem az erősségeinkre építünk, hanem a gyengeségekre.

E szövegeknek tehát nem Varga Mihály és Nagy Márton miniszterek voltak a címzettjei – velük régóta „kakaskodós” viszonyt ápol a jegybankelnök. És nyilvánvalóan nem is az volt Matolcsy célja, hogy bírálata megrekedjen a túl magas inflációról és túl magas kamatszintről szóló gazdaságpolitikai viták szintjén. A Magyar Nemzeti Bank elnöke egyértelműen Orbán Viktor személyét és alkalmasságát járta körbe a könyvpromóciós rendezvényen. Tette ezt annak ellenére, hogy az erkölcsi alapú, a nemzet érdekére hivatkozó érvelés nem feltétlenül áll jól neki – hiszen lapunk és más orgánumok szakmányban igazolják, hogy a közvagyon magánjellegűvé „nemesítésében” az ő családi-baráti holdudvara is felettébb aktívnak bizonyult. Sőt, nemrég bizonyítékokat szolgáltattunk arra, hogy fia, Matolcsy Ádám immár a százmilliárdosok ligájában focizik – ráadásul a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint megalapozottan írtuk, amit írtunk.

Címkép: Válasz online