Ebéd a magasban – egy legendás fénykép

Posted by

Rudolf Dániel/Divány

Mindenki ismeri a legendás fotót, amelyen egy New York-i felhőkarcoló építésén dolgozó munkások egy szabadon álló gerendán fogyasztják vidáman az ebédjüket, mit sem törődve az alattuk elterülő félelmetes mélységgel. De vajon ki és milyen célból készítette a világ egyik leghíresebb fényképét, tényleg spontán pillanatot örökített meg, és tényleg olyan magasan ültek a képen szereplő alakok?

Az Ebéd a felhőkarcoló tetején vagy Ebéd a magasban című híres fénykép – melyet idehaza is gyakran láthatunk például gyorséttermek, kávézók belső tereiben kifüggesztve – eredetileg a New York Herald Tribune vasárnapi mellékletében jelent meg 1932. október 2-án, és a manhattani 41. utcában található Rockefeller Központ építése közben készült, a leendő felhőkarcoló 69. emeletén, vagyis kb. 260 méter magasban.

fényképen tényleg az építkezésen dolgozó vasas munkások láthatók, a fotótörténészek szerint azonban a spontánnak tűnő, felhőtlen jelenet – az ebédelők vidáman trécselnek egymással, kávéznak, az egyik munkás meggyújtja társa szájában a cigarettát – megrendezett, a kép kedvéért lett kitalálva és eljátszatva. A fotó valószínűleg a Rockefeller Társaság megbízásából született, akik reklámozni szerették volna épülő felhőkarcolójukat, és a híressé vált fénykép mellett több másik is készült ugyanezen a napon, ugyanebből a célból, az egyik például egy gerendán megpihenő munkást ábrázol.

Egyesek még arra is gyanakodtak, talán manipulált fotóról lehet szó, a munkások pedig valójában sohasem kockáztatták az életüket a jól elkapott kép kedvéért. A szakértői vizsgálatok azonban úgy találták, hogy ugyan a jelenet megrendezett, a szereplők minden bizonnyal tényleg 260 méter magasan üldögéltek a készítésekor.

A magasban ebédelő munkásokat lencsevégre kapó személy kilétét évtizedekig homály fedte, a lapban ugyanis „név nélküli szerző” munkájaként jelent meg az alkotás. Az idők során számos ismert fotóművészt kapcsolatba hoztak a legendás fényképpel, a leggyakrabban Lewis Hine szociofotósnak tulajdonították a szerzőséget. 2003-ban azonban kiderült, hogy a valódi készítő Charles Clyde Ebbets, akinek munkái számos korabeli újságban, köztük a The New York Timesban is gyakran megjelentek akkoriban.