Barátság

Posted by

Tamás Ervin

>1.Az álhírek fölépítése egyszerű és legalább olyan egyszerű levitele ahhoz a réteghez, amelyik ezt gond nélkül raktározza, megemészti, úgymond közvéleménnyé formálja. Így volt ez most is, amikor el lehetett adni azt a fantazmagóriát, hogy Von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője nyomást gyakorolt Ukrajnára, hogy állítsák le a Barátság kőolajvezetéket. Az Index tálalta az unikális információt, anélkül, hogy különösebben utánanézett volna ennek Brüsszelben. Egyébként egy rutinos külpolitikusnak eleve gyanús lehetett volna az eset – ennél jóval óvatosabb az elnök asszony, s nem is szokása a konfliktusokat újabbakkal tetézni, diplomáciai baklövést az EU-ban inkább naivitással, jóhiszeműséggel, halogatással szoktak elkövetni. A kormányhoz közeli lapok mégis azonnal vették az adást, harsonák szólaltak még éles hangon morális katasztrófaként minősítve Leyen állítólagos tettét. Ebből természetesen nem maradhatott ki a Fidesz EU-képviselője, Deutsch Tamás sem, kitüntetett tevékenysége, hogy ilyenkor tollat ragad, és kemény üzenetben oktatja ki a célszemélyt, intézményt, ahelyett, hogy az MTK pénzügyeit tartaná nagyobb kontroll alatt. Pár óra alatt tehát kibontakozott a történet, az ördögi Brüsszellel, no meg Ukrajnával a fókuszában. Némi spéttel reagált ugyan Leyen asszony összes hivatala, hogy ebből az egészből semmi sem igaz, kár, hogy őket elmulasztották megkérdezni, de az egyperces közszolgálati minihíradóban még másnap is tartotta magát a totálisan hamis hír, amely jól illik a kormányzat forgatókönyvébe.

2. Zelenszkíj valahol, valamikor azt találta mondani, hogy legjobb volna felrobbantani a Barátság kőolajvezetéket. Nagy, marha mondat, akkor is, ha a szélnek eresztett CIA-jelentésben esik szó róla, magyarán ezt egy végletekig feszült ember indignálódott pillanatában ejtette ki a száján, s esze ágába se jutott komolyan gondolni. De nem mentség, hogy abban a háborús mezőben és abban a közhangulatban nehéz fegyelmezettnek maradni, s minden szóra, megfogalmazásra vigyázni. Mert a politikust ilyenkor fülön fogják, s hiába privát környezetben engedte neki indulatait, s nem számított rá, hogy valahol mindezt szorgosan jegyzetelik, ráadásul nyilvánosságot kap. Az ukrán elnök különben
jó szónok, s a dráma, aminek részese, vonzza a nagy szavakat. Nem csoda, ha hajlamos elragadtatnia magát – sokszor van is miért. De ez akkor is szarvashiba.

Érdemes azonban szövegelemzést végezni arról, hogyan készít ebből döbbenetes tervet a kormányt kiszolgáló Origo. Idézzük: „Döbbenetes fordulatok történtek az elmúlt napokban:
kiszivárgott titkosszolgálati iratokból kiderült, hogy Zelenszkij ukrán elnök azt tervezte, hogy felrobbantja a Barátság kőolajvezeték Magyarországra tartó ágát, azért, hogy megpróbálja tönkretenni a magyar ipart. Zelenszkij már többször fenyegette meg Magyarországot és a magyar embereket is, most azonban minden határon túlment.”Legújabb akciója épp a minap az volt, hogy a nemzetközi háborús szponzorok listájára tette az OTP-t. Az ukrán elnök teljesen elvesztette a kapcsolatot a valósággal: elvakult és felelőtlen.” Azonnal véresen komoly terv lett tehát a hivatalosan soha el nem hangzott mondatból, sőt, egyben zsarolás is, amelyet ez a vérgőzös politikus hazánkkal
szemben megenged magának, s össze is kapcsolható azzal, hogy a ténnyel, hogy OTP ukrajnaijelenlétét sem nézi jó szemmel. Ez utóbbiban én gyors megoldást várok, tekintélyes európai hivatalosságok is úgy vélik, hogy a magyar pénzintézettel szembeni eljárás túlzó. A Barátság elleni támadással azonban hatásosan kapcsolható össze Leyen és Zelenszkij – márpedig elég, ha csak ennyi marad meg az egyoldalú tájékoztatáshoz idomuló emberek fejében.