Ne szépítsük a dolgot: válság van!

Posted by

Korózs Lajos

>Ha két egymást követő negyedévben a húsz százalékot is jócskán meghaladó infláció van, akkor ott nem lehet kozmetikázni a dolgokat. Mára pont egy félév telt el, ahhoz képest, amikor a miniszterelnök megrendelte az egyszámjegyű inflációt. Persze az is csak egy lózung maradt szokásához híven, mert érdemi kormányzati intézkedés nem hozott. A magyar gazdaság az elmúlt év második felében technikai recesszióba került. Az idei kilátások sem rózsásak. Csodának kéne történnie, hogy gazdaságunk ne zsugorodjon tovább. Az a strukturális válság, amibe belelavírozta az országot Orbán Viktor, immáron 12 éve. Ugyanis az a folyamatos lecsúszás állapotában van. Mi jellemzi ezt a lózungokkal teletűzdelt politikát?

Első sorban a munka alapú társadalom ígérete (ha van áthallás a nácik propaganda szövege és e között az nem a véletlen műve). Ebben a munka alapú gazdaságban az alacsony képzettségű, alacsony hozzáadott értékű, alacsony munkabérű, nagy energia igényű bedolgozó munkával nem lehet más, mint lecsúszás, A szomszédokhoz képest is nem csak Európa boldogabb felénél. Nem is beszélve arról, hogy nagyon súlyos területi és strukturális problémákkal is terhelt a magyar gazdaság és munkaerő politika. A lecsúszás megállításának és a fokozatos felzárkózásnak egyetlen receptje van, az pedig a tudásalapú gazdaság és tudás alapú társadalom. Mivel ezt a helyzetet Orbán teremtette, így minden felelősség is az övé! Én mégsem őrá haragszom a legjobban, hanem az MTA tagjaira, vezetőire! Nekik kellett volna megálljt parancsolni, de ők szervilis módon csendben maradtak. Még most is kapnak egy esélyt, hogy fordítsanak a helyzeten.

Ezt az apropót a kormány Brüsszel ellenes politikája hozta el számukra. Azért ostorozom őket, mert ebben az ellenzéki politikusok kevesek. De az akadémikusok még segíthetnének. Ha ez nem történik meg Orbán kiviszi hazánkat az EU-ból. És akkor itt van a nyakunkon a kontinens legnagyobb inflációja. Az árnyomás immáron ötödik éve van jelen a magyar gazdaságban, mely a COVID járvány előtt is magasan tartotta a fogyasztói árakat. Persze ők azt hazudják, hogy a múlt évben kitört háború miatt van minden. Mára a vak is látja, hogy a hazai inflációs ráta háromszorosa az uniós átlagnak. Mondom: háromszorosa! Az Európai Union belül nálunk nőttek a legnagyobb mértékben az élelmiszerek árai és nálunk a legnagyobb a maginfláció is. Ez utóbbi pedig előre vetíti, hogy érdemi csökkenés a következő hónapban sem lesz. És még egy mondat, mely ezt támasztja alá. Éspedig az ipari termelői árak első negyedéves alakulása, mely közel 30%-os növekedést mutatott az előző évhez képest. Az élelmiszeriparban és a kőolajfeldolgozásban közel 40 százalék a
drágulás mértéke. A gyógyszeripar, gumiipar, gépgyártás is 20-25 százalékos drágulást mutat. Továbbá az ipar belföldi értékesítési árai az első negyedévben meghaladta az 50 százalékot. Az élelmiszerek pedig másfélszer jobban drágultak, mint az átlagos fogyasztói árak. Különösen gyorsan emelkedtek egyes alapvető élelmiszerek árai. A tejtermékek
63,5-, a vajkrémek 62,1-, a kenyér 61,6-, a tojás pedig 51százalékos drágulást mutat. A fentieken túl számolnunk kell azzal is, hogy a KSH számbavételi bizonytalanságai miatt kevésbé megbízhatóak az adatok!
Egy szó, mint száz: elég csehül állunk barátaim.