Búcsúlevél két tételben

Posted by

Vági Márton újságíró búcsújának részlete az FB-n

Pakolunk. Néhány nap, és itt hagyjuk Magyarországot, a családtagjainkat, a barátainkat, minden ismerősünket, a teljes eddigi életünket. Nincs ebben semmi vidámság. Nem azért megyünk el, mert nincs jobb dolgunk, nem azért megyünk el, mert épp ehhez van kedvünk, és még csak nem is kalandvágyból megyünk el. Azért megyünk el, mert az elmúlt években napról-napra lett élhetetlenebb hely Magyarország, ami mind kevésbé demokrácia, mind kevésbé jogállam, ahol egyetlen elmebeteg ember dönt mindenről. Mindenről.

az FB bejegyzés teljes szövege https://szabadpecs.hu/2023/05/elhetetlen-lett-az-
orszag-amit-szeret-ezert-hagyja-el-hazajat-parjaval-vagi-marton-ujsagiro-unikum/?

és a reakciókra adott reakciója az FB-n

Kapom a kommenteket és az üzeneteket a fideszesektől, írják, hogy takarodjak, meg azt is, hogy hazaáruló vagyok, és a többi butaságukat. Őszinte leszek, én egy picit sajnálom őket. Mármint a Fidesz-szavazókat úgy általában. Ugyanis a Fidesz-kormányzásnak nincs haszonélvezője. Nem csak nekünk, liberálisoknak szar ez, hanem szar az átlag fidesz szavazónak is. A Fidesz kormányzásával tulajdonképpen csak Orbán Viktor, annak családja, barátai és egy nagyon-nagyon szűk réteg jár jól: azok, akik kirabolják az országot. Mindenki más rajta veszít a dolgon. Igen, a Fidesz-szavazók is.
Hihetik azt, ezek a szerencsétlenek, hogy a 700 eurós fizetés milyen kurva jó, hihetik azt, hogy ha a baloldal lenne hatalmon ennyi se lenne, hihetik azt, hogy a magyarok orosz-barát külpolitikája milyen fasza, hihetik, hogy fejlődik az ország, csak azért mert épül pár teljesen felesleges – és sokszor fenntarthatatlan – preztízsberuházás, de attól még az igazság az, hogy az elmúlt 13 évben minden releváns mutató szerint leszakadtunk, nemhogy nyugattól, de a régió más országaitól is.

Lehet örülni, hogy vannak “nemzeti oligarchánik” csak éppen ezek szarházi tolvajok, akik a piros-fehér-zöld lobogó mögé bújva rabolják le az országot. Le lehet mindent festeni nemzeti színűvé, de a lopás attól még lopás marad. És bizony ezek a retkek nem csak tőlünk “lipsiktől” loptak, hanem tőletek, fideszesektől is. A ti gyerekeiteket is alul fizetett, kiégett tanárok fogják tanítani. A ti lányaitok sem fognak tudni 50-60 ezres városokban szülni, szakorvos hiányában. Ti is a végtelenül hosszú várólistára fogtok kerülni, ha kell új térdprotézis. A ti gyerekeitek is a 18 fokos tanteremben fognak ülni, omladozó vakolat mellett. A különbség az, hogy ti örültök ennek, hiszen azt hiszitek, hogy most legalább nemzeti kormányunk van. Engem meg dühít. Mert a lopás, a korrupció az mindenhogy felháborító, az igazságérzetemet akkor is baszná, ha a barátaim csinálnák.
Ha valóban nemzeti kormányunk lenne, az nem adósítaná el az unokáinkat is, nem szolgáltatná ki az országot az oroszoknak, nem lopnának el minden EU-s támogatást, hanem az ésszerűen fektetnék be, a nemzet jövőjét szolgálva.
Mészáros Lőrinc gazdagodása, a fiszem-faszom stadionok, Orbán Ráchel pelenka boltja, a dicsőséges nagyurak helikopterezése, jachtozása, kurvázása, kokainozása nem a nemzet érdekét szolgálják. Ezért nem értem, hogy azok, akik nemzeti érzelműnek mondják magukat, miért hunynak szemet efelett. Nem értem, és picit sajnálom őket. Ez kicsit olyan, mintha a Blahán egy Nagy-Magyarországos pulcsit viselő skinhead rabolná ki őket: az kevésbé fájna, mintha mondjuk egy roma honfitársunk, netán egy LMBTQ+ közösséghez tartozó csinálná mindezt?

Nyilván nem. Akkor a politikában miért hunyunk szemet bizonyos dolgok felett, csak azért, mert azt mondják, hogy ez a nemzet érdekében történik? A lopás, a korrupció és a szövetségeseink elárulása soha nem lehet nemzeti érdek. Soha.