Magyar ügyvezető miniszterelnök Szlovákiában

Posted by

Ódor Lajos 46 éves révkomáromi közgazdászt, a Szlovák Nemzeti Bank alelnökét hétfőn megbízták  kormányalakítással, ezt követően az új miniszterelnöknek legfeljebb harminc napja lesz arra, hogy a szlovák törvényhozástól programja és kormánya elfogadását kérje. E maximálisan harmincnapos interregnum során az Ódor-kormány teljes hatáskörben működhet (igaz, parlamenti ülés már csak egy lesz), a törvényhozás bizalmának birtokában akár egészen a szeptemberi előrehozott választásokig.

EHHEZ AZ KELL, HOGY A BIZALMI SZAVAZÁSON A 150 KÉPVISELŐBŐL LEGALÁBB 76 TÁMOGASSA AZ ÚJ KORMÁNYT ÉS PROGRAMJÁT.

Amennyiben a parlament nem szavaz bizalmat Ódor kabinetjének, márpedig a jelek szerint ez történik majd, az államfőnek vissza kell hívnia a kormányfőt, majd újra kineveznie, hogy a kormány megbízotti státuszban működhessen tovább az előrehozott választásokig.

Zuzana Caputova hivatalosan május 7-én kérte fel a szlovák jegybank alelnökét, Ódor Lajost (Ľudovít Ódor), hogy vállalja az ügyvivői miniszterelnöki pozíciót a szeptember 30-i előrehozott választások utáni kormányalakításig – ehhez persze a beiktatása után 30 napon belül a 150 fős Szlovák Nemzeti Tanács többségének is el kell fogadnia kormányának névsorát és programját.