Európa, Orbán, Hitler

Posted by

Fábián András

>Én már – azok után, hogy a kis, lelkes elnöknő kiengedte a nyíltan fasiszta terroristát – ebben az országban, legalábbis az újfasizmust illetően, nem lepődöm meg semmin. Azon sem, hogy egy koros zsidó aktivista (?) egy beszédében kifejti, hogy milyen jól tette az asszonyság, hogy kiengedte Budaházyt, akivel nekik, zsidóknak semmi bajuk nem volt, mert ezzel is hozzájárult a nemzeti megbékéléshez. A bácsi bizonyára nem hallott arról, hogy Budaházy egy ízben a bíróságra tartva az őt kérdező újságíróra rákérdezett, hogy te zsidó-e vagy? Az igenlő válasz után állítólag ki is köpött egyet, de egészen biztosan azt válaszolta, hogy akkor neked nem válaszolok. Az említett bácsi szerint ezzel nincsen is semmi baj, hiszen megbékélés van. Persze, lehet, hogy csak nem hallott erről az esetről. Sem.

Most épp azon háborog a világ, hogy az új, még ropogósan friss vezérkari főnök újraértelmezte a II. Világháború eseményeit azzal összefüggésben, hogy Magyarország kormánya az orosz-ukrán háború eszkalációjának veszélye miatt tartja fontosnak a békekötést. Szavai szerint 1939-ben a német-lengyel háború lokális háborúnak indult, de nem „fogták meg” időben békefolyamattal, és ez elvezetett a második világháborúig. Értsd: ha a lengyelek tüstént megadják magukat és behódolnak Hitlernek, akkor soha nem is lett volna világégés. A mára alkalmazva pedig a világbéke feltétele az lenne, hogy az ukránok lássák már be végre: az oroszok által megszállt és igényelt ukrán területekről jobb lesz lemondani. Akkor aztán éljen a megbonthatatlan és örök béke, valamint az orosz-ukrán barátság. A lengyelek persze nem engedték el szó nélkül Böröndi tábornok agymenését, ami az amúgy ősi, de már meglehetősen ingatag lengyel-magyar barátság további erózióját jelentette. Bár a “félreértés” miatti bocsánatkérés elfogadásra került, a penetráns büdösség azonban mégiscsak megmaradt a levegőben. (“A történelmet hagyjuk meg a történészeknek!” – Novák Katalin).

Na erre tett rá Orbán egy lapáttal, amikor arról értekezett, hogy Hitler is egyesíteni akarta Európát, amikor uralma alá hajtotta a környező országokat. Nem mellesleg kicsiny hazánkat is. Lett aztán most ebből a párhuzamból is egy szép, nagy országos botrány. Gyurcsány Ferenc pontos kórképet állított fel, amikor így fogalmazott: “Beteg ez az ember. Intellektuálisan, erkölcsileg, politikailag. És ahogy látom, megbetegíti hazánkat. Gyógyulni kellene már.” Kiegészítésül csupán annyit tennék hozzá, hogy immáron 13 éve betegíti ez az egyre súlyosabb tünetegyüttest felmutató miniszterelnök az országot.

Mindenesetre látnunk kell, és nem véletlenül kezdtem Budaházy ügyével ezt a kis írást, hogy Orbán immár sorozatban teszi a gesztusokat az újfasisztáknak. Budaházy után a náci European Fight Night nemzetközi dzsembörinek lettünk házigazdái. A szervezet Európa néhány különösen titkos szélsőjobboldali csoportosulásával áll kapcsolatban (és nem mellesleg nyilvánvalóan, bár szigorúan titkosan, az orosz titkosszolgálat kifizetőhelyeivel is!)– köztük olyan erőszakos neonáci csoportokkal, amelyeket egy sor országban betiltottak. A rendezők nyilvánosan három fő szervezőt neveztek meg: A magyar Legio Hungaria, a német Kampf der Nibelungen és a Pride France. Az eredeti helyszín Budapest lett volna, de aztán a festői Csókakőre esett a választás, ahol a polgármester “csak azért engedélyezte a rendezvényt, mert nem tudta, hogy itt bizony fasiszták fognak összejönni”. A miniszterelnök, nota bene a titkosszolgálatok Rogán Tónija és a belügyminiszter viszont pontosan tudta, hogy kik ezek és mit akarnak. De hagyták. Hogy miért? – tehetnénk fel álnaivan a kérdést. Természetesen azért, mert Orbán, éppúgy mint 2006-ban, a jövőben is számít a szélsőjobb radikálisaira egy lehetséges kormányváltás esetén. Ők lennének azok, akik – mint anno Trump Alt right hívei a Capitoliumot – megrohamoznák a parlamentet. Szerintem – az amnesztia meglebegtetése esetén – még némi gyilkolászástól sem riadnának vissza. Merthogy akkor jönne Orbán rendteremteni és a hatalmat visszavenni. A forgatókönyvíró Trump ellen ugyan folyik az eljárás, de Amerikában hamarosan jön az új elnökválasztás. Akár meg is választhatják és jöhet az elnöki kegyelem, meg a mentesség.

Orbánnak amúgy ez a hitleri Európa- egyesítése nem egy vadonatúj találmány. Hallottam én ezt már jó húsz éve is, amikor valaki kitalálta, hogy az Európai Unió valójában a németek új kísérlete. Ha háborúval nem tudták megszállni Európát, akkor majd megszállják gazdaságilag békésen. Angela Merkelt nevezték meg ebben a letéteményesnek. És akkor még a már mindenhonnan kiutált CPAC magyarországi konferenciájáról nem is beszéltünk. Fasisztoid lélekkufárok találkozója a szégyenletesen Alapjogokért nevű Központ szervezésében – közpénzből! Orbánnak egyébiránt nagyjából egyetlen baja van ezzel a fránya EU-val: minden áron bele akar szólni abba, hogy ő mit és hogyan tehet vagy nem tehet az uniós pénzekkel. Márpedig ez neki (Orbánnak) nem tetszik. Igazából még azt is szeretné elérni, hogy ne neki kelljen kilépnie a számára kényelmetlen Unióból, hanem az rekesszen ki minket. Jó úton járunk, ha Orbánt követjük. Pénz már nem jön. Az ország oligarchák birodalma lett. Fasizálódunk és a fasiszták radikalizálódnak. Vagy ha még nem, akkor fognak. Újra van szellemi vezérük. Börtönviselt, mint hajdan Adolf Hitler vagy Szálasi testvér. Újra szabadlábon, stabil állami háttérrel, komoly terrorista gyakorlati tapasztalatokkal. Az ideológia legalizálása ugyancsak alakul, messziről is jól kivehető miniszterelnöki áldással és személyes közreműködéssel. Lássuk, emberek, meddig lehet elmenni?!