Család- és bolygóbarátoknak

Posted by

>Nemzetközi természet- és környezetvédelmi filmfesztivál Gödöllőn

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány május 19. és 21. között rendezi, immár kilencedik alkalommal, a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztivált. A külföldi és hazai ökológiai filmek legnagyobb seregszemléje három napon át várja a természet szerelmeseit.
A Gödöllői Királyi Kastélyban megtekinthető rendezvényen több mint 100 órányi mozgókép vetítése mellett sok kiegészítő program teszi hasznos családi eseménnyé a fesztivált. A látogatók világhírű filmesekkel és a hazai környezetkutatás sztárjaival is találkozhatnak az érdeklődők.

Az előzetesen nevezett 1240 filmből a zsűri válogatása alapján 50 produkció került a helyszíni filmversenybe és a közönség elé. Rendkívüli alkotásokat láthatnak az ide látogatók. A cannes-i világpremier után itt lesz a hazai ősbemutatója Végh Attila Titkok erdejében című filmjének. Kaktusz Hotel a biodiverzitás csodáit hozza testközelbe. A Vad Argentina egy semmihez sem hasonlító vízi paradicsomba kalauzolja nézőit. A fehér álom a természet filmezés rejtelmeibe pillant be. A volt egyszer egy vadvízország a Körös vidék egykori hatalmas árterének világát eleveníti fel. Gyönyörűség betekinteni a Titkok erdeje fák rengetegéből épült templomának misztikus békéjébe. Az idegenforgalom meglepő összefüggéseit vizsgálja a Turizmus másik oldala. A Rejtett világ: a vadvízország története olyan helyre utaztat, ahol még csak kevesen járhattak. A fesztivál filmjei gyönyörű helyszínekre visznek, megmutatja az anyatermészet fenségét, de a szervezők nyugalmat megzavaró képsorokat is ígérnek.

Nemzetközileg ismert rendezők jönnek el a fesztiválra. A közönségtalálkozókon részt vesz a német Uwe Müller, az ukrán Olessia Morhunets-Isalenso, a bolgár Dejan Ardanov, a magyarok közül, a már említett Végh Attila, a díjhalmozó Szendőfi Balázs, a sikeres Fehér Zoltán.

Ez évben megújult koncepcióval jelentkeznek a kiegészítő rendezvények. Ezek lényege: edukáció és szórakoztatás. Ismert szakértők előadásai, interaktív kiállítások, workshop-ok várják a látogatót. A klímaválság kárairól, az energiagondokról tart előadást Ürge-Vorsatz Diana. A műanyagok vízi élőhelyekre gyakorolt hatásáról tájékoztat Dr. Szabó István a MATE docense. A fényvédő krémek és a természetes vízi szervezetek kölcsönhatásairól hallanak a látogatók a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakértőitől. (A fesztivál és az előadások programja itt található https://naturefestandfilm.com/.)

Az idei fesztivál kiemelt célközönségét alkotják a gyerekek, mert a mai felnőtt generáció után ők formálják majd a jövő környezetét. Ezért a rendezvény szervezői a pénteken kihelyezett, rendhagyó természetvédelmi nap keretében fogadják a Gödöllő környéki általános és középiskolásokat. A diákok figyelmét a vetítéseken túl, a Duna Múzeum vizes programjai, az interaktív foglalkozásokon végzett szórakoztató kísérletek, a filmkészítés szakmai titkainak elsajátítása és természetfotós túrák kötik majd le. A programokat a YouTube-on követhetik azok az iskolák, amelyek nem tudják vállalni tanulóik utaztatását. A legkisebbeket a Kenderkóc játszóház várja, a kicsit nagyobbakat pedig szombat este Zóra koncertje.

A család- és bolygóbarát fesztivál ingyenesen látogatható.

Címkép: Volt egyszer egy vadvízország