A Magyar Nemzet megvágja a képet

Posted by
Konok Péter
„Hamis fotókat posztolt a sorosista Amnesty International szervezet” – mennydörög a Magyar Nemzet című propagandaipari termék.
A cikk arról szól, hogy az Amnesty International sok kritikát kapott, mert a 2021-es kolumbiai zavargásokról és az azokat követő gyilkosságokról (mintegy 40 áldozat), kínzásokról, a rendőrség és a katonaság által elkövetett tömeges nemi erőszakról szóló írásait mesterséges intelligencia által generált képekkel illusztrálta. A szervezet utóbb azzal indokolta ezt, hogy a valódi fotók alapján az azokon szereplők további megtorlásoknak lehettek volna kitéve.
Igen ám, de az Amnesty képein minden esetben jól olvashatóan ott állt: „Illustration produced by artificial intelligence”, vagyis mesterséges intelligenciával készített illusztráció. A sajtó hitelességéért aggódó Magyar Nemzet ezt az aprócska tényt valamiért kifelejti cikkéből, sőt lehozzák az Amnesty egyik képét, amiről viszont gondosan levágják a mesterséges intelligenciáról szóló feliratot, hogy azután büszkén leplezzék le azt, ami az általuk levágott feliraton amúgy eredetileg olvasható volt.
Ha már hitelesség, ugye, amire a Magyar Nemzet betűvető szakmunkása olyan lelkesen hivatkozik a cikkében.