Ki voltál, lányom? – megrendítő vallomás a Jurányiban

Posted by

Fidelio
>Csernus Mariann Kossuth-díjas színművész elvesztett lányával folytatott képzeletbeli beszélgetéseit írta meg egy regényben, amit Karafiáth Orsolya adaptált színpadra. Az anyát Sztárek Andrea alakítja az előadásban, amit a CSET FESZT keretén belül láthatunk május 14-én.
​​​​​​​Csernus Mariann színésznőként hosszú, küzdelmes, a magyar történelembe beágyazott életutat tudhat magáénak. Soha nem végzett főiskolát, 18 évesen, 1948- ban szerződtette őt a Pesti Színházhoz Devecseri Gábor és Egri István, majd 1950- ben Major Tamás hívására átment a Nemzeti Színházhoz, melynek mindvégig tagja, 1989-től Örökös Tagja maradt. 1962-ig főszerepek sorát játszotta, majd – miután találkozott egy külföldi útja során emigrált fivérével, aki mint utóbb kiderült, az amerikai titkosszolgálatnak dolgozott – politikai okokból hosszú időre nem léphetett színpadra színházában. Ekkortól önálló estekkel járja az országot: a Psyché, a Déryné, a Vizsolyi Biblia – mind kultikus jelentőségű előadásai ennek az időszaknak.
1975-ben térhetett vissza a Nemzeti színpadára, amelynek a névváltást követően (Pesti Magyar Színház) a továbbiakban is tagja maradt.
Ma 95 éves. Nem egészen egy évvel ezelőtt még előadta Vizsolyi Biblia 2.0 című estjét .