Hatalom elvtárs behány a kertünkbe és letapossa a virágainkat

Posted by
Föld S. Péter
>Nem sokkal azután, hogy Orbán Viktor a Parlamentben kiosztotta a kormány ellen tüntetőket, és közölte velük, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartania, a rendőrség is megszólalt. A miniszterelnökéhez hasonló hangnemben okosították ki azokat, akik brutális fellépésnek nevezték a rendőrség által „jogszerűnek, szakszerűnek és arányosnak” mondott intézkedést, vagy nehezményezték, hogy gyerekeket könnygázzal fújtak le, gumibottal vertek, és többeket – anélkül, hogy kihallgatták volna őket – órákig fogva tartottak. A hatalomnak az az álláspontja, hogy közterületen bárki kinyilváníthatja a véleményét, de csak a vonatkozó törvények keretein belül. Ezt régen úgy mondtuk, hogyha velem beszélsz, fogd be a szád!

„A gyülekezési jog rendkívül széleskörű alkotmányos alapjog, de nem korlátok nélküli: a demonstrációk résztvevői nem veszélyeztethetik a közrendet, közbiztonságot, vagy mások jogait, szabadságát és ha a rendőrség ilyet tapasztal, fel kell lépnie a rend helyreállításáért” – közölte a történtek kapcsán Gömbös Sándor dandártábornok. Az Országos Rendőr-főkapitányság hivatalának vezetője szerint a gyülekezési jog rendkívül széles körű, „gyakorlatilag bárki, bárhol, bármivel összefüggésben közterületen véleményt nyilváníthat”, ha ezt előzetesen bejelentette a rendőrségen. A gyülekezési jog azonban nem parttalan, a demonstrációk résztvevői nem veszélyeztethetik a közrendet, közbiztonságot vagy mások jogait, szabadságát, a rendőrségnek pedig kötelessége elősegíteni a békés gyülekezés jogának gyakorlását a közrend, közbiztonság fenntartása mellett. Elmondása szerint csak a békés, fegyvertelen gyülekezés joga részesül alkotmányos védelemben, aki felfegyverkezve, arcot eltakarva vesz részt egy gyűlésen, bűncselekményt követ el. A demonstráció résztvevői nem követhetnek el jogszerűtlen cselekményt, például nem bánthatnak senkit, nem rongálhatnak vagyontárgyat, amennyiben ezt megteszik, szembe kell nézniük a következményekkel. Gömbös Sándor úgy értékelte a történteket, hogy a múlt hét szerdáján a nem bejelentett gyülekezés békés jellege megszűnt, amikor a demonstrálók elbontották az építési terület kerítését.

Orbán Viktor és a rendőrség szerint tehát minden rendben van, ami történt, törvényes, senkinek nem lehet egy szava sem, mindenkinek vállalnia kell a következményeket.

 

A történetet azonban nemcsak a hatalom, hanem a hatalmi arroganciát hosszú idő óta elszenvedők szemszögéből is illendő volna megvizsgálni. Tételezzük fel, hogy van egy szép nagy házunk. Boldogan élnénk benne, ha nem lenne egy ember – nevezzük Hatalom elvtársnak – aki időnként behány a kertünkbe, letapossa a virágainkat, levágja a fáink ágait. Mindemellett ellopja a kertben tárolt biciklinket, lelegeli a sok munkával termesztett szamócánkat, rengeteg kárt és bosszúságot okoz nekünk.

Mi persze fel vagyunk háborodva, és közöljük Hatalom elvtárssal, hogy azonnal hagyja abba ezt a tevékenységet, mert az ilyen magatartás nem demokratikus, ráadásul tisztességtelen is. Hatalom elvtárs persze röhög rajtunk és azt állítja, hogy semmi rosszat nem tett. Így aztán legközelebb is ugyanazt teszi, behány a kertünkbe, letapossa a virágainkat, levágja a fáink ágait. Ha mindez nem volna elég, ellopja a kertben tárolt biciklinket, megzabálja a sok munkával termesztett szamócánkat, rengeteg kárt és bosszúságot okoz nekünk.

Így megy ez egy ideig, tehetetlenek vagyunk vele szemben. Végül elegünk lesz, jogi úton vennénk elégtételt, mire, ha lehet, még hangosabban röhög, mert tudja, hogy a bűnüldözés is vele van. Amikor felismerjük, hogy csak magunkra számíthatunk, és végső elkeseredésünkben elővesszük a kamrából a szívlapátot, hogy megvédjük a javainkat, Hatalom elvtárs felháborodik. Arról papol nekünk, hogy szerinte az erőszak nem vezet sehová, a problémákat békésen, párbeszéd útján kell rendeznünk. A törvényre hivatkozik, a hatályos rendelkezésekre, amelyeket ő maga talált ki és fogadtatott el a mamelukjaival, és amelyeknek a betartása rajta kívül mindenki más számára kötelező.

Erről szól Orbán Viktor parlámenti kirohanása és a rendőrség egyik vezetőjének kioktatása. Hatalom elvtárs a törvényességre hivatkozik, miközben már jó ideje ő maga a törvény. Mindenki másnak, aki nem ugyanazt gondolja a világról, mint ő, kuss van, amerre a szem ellát.