Mi az állam dolga, és mi nem

Posted by

Iványi György FB

>Sok oka van annak, hogy az állam miért ne üzleteljen.
1 A legelső, legfontosabb, a hamis cél. Az àllami vagyon kezelőinek megbízàsa nem üzleti, hanem politikai profit megszerzèséről szól. Céljuk nem a rájuk bízott vagyon szaporítása, hanem saját hatalmon maradásuk. Ha a cèl mègis üzleti, még nagyobb a baj. Az a lopás.

2 A következő anomália az „ügynökségi”, v. kèpviseleti. Az ügynök mindig saját érdekeit képviseli első sorban, csak utána megbízóiét. A néptribúnok, proletárvezérek és nemzetvezetők teljesen egyformán. Ha „rendes” emberek, akkor is. Nem lehet másként.

3 A harmadik a felügyeleti anomália. Vagy ellenőrzött vagyok, vagy ellenőrző. Ha mindkettő, az Karinthy álma: két fekete macska játszik egymással a sötétben. Íme a három legfontosabb anomália. A moralizálás ugyan meg nem oldja: az, hogy a „mieink” majd rendesebben csinálják, illúzió.

A megoldás – dehogy tökèletes, de az út a cèl felè – a szigorú tűzfalak a politika, a gazdaság, a civiltársadalom és a magánélet között, az átjárást tiltó hatékony alkotmányos biztosítèkokkal. A törvény uralma. Az állam szabályozzon, alkosson törvènyeket, tartassa be, de ne bizniszeljen. Ne legyen saját szsbályai önmaga által ellenőrzött alanya. Akkor se, ha ach, a nèp, a nemzet, az „emberek” javára. Amikor az emberek java – nagyritkàn – őszinte szándèk, akkor is hazugsággá vàlik: maffiavilàggá.