Még egyszer a lájkbajnokságról

Posted by

Fábián András

>Nap mint nap halljuk, olvassuk, hogy a régi Index-esek hosszas vívódás után otthagyják a Telexet, amit valóban saját vérükkel, verítékükkel hoztak létre, amikor menniük kellett. Testületileg. Önként. Most azonban nem mondják, hogy mi áll a döntésük hátterében. Nyilván így vélik korrektnek, nem kívánnak ártani. Végülis, lehet, hogy ők látják rosszul, vagy félreértik, ami ott történik, ha egyáltalán történik valami. Az is lehet, hogy kevés a pénz, amit kapnak, a családot meg el kell tartani. Most olvasom, hogy már az Élet és Irodalom (ÉS) is a megszűnés határán imbolyog. Már nem képes arra, hogy fenntartsa önmagát. Gyilkol az államgépezet. Bár ahogy tudom, a sajtómunkások nem röghözkötöttek. Írhatnak, ahova akarnak. Pénzt is kaphatnak érte. Itt vannak, ugye, ezek a Telexesek is. Igaz, hogy nem ismerem a szerződésüket, azt viszont nagyon is el tudom képzelni, hogy ez a hatalom hogyan igyekszik rátelepedni a független sajtóra.

Elszívja előle a levegőt, ami azt jelenti, hogy nincs állami hirdetés, nincs kereskedelmi reklám. Ma ugyanis szinte minden reklám állami, amiért fizetnek. A magyar ipar meg az oligarchák kezében (vagy zsebében) van. Teszik, amit a gazda parancsol. A külföldi tőke meg nem fogja magyar reklámokra szórni a pénzt, hiszen nem ez az ő igazi piacuk. Ha csak az akkumulátor gyárak ügyét nézzük, látott már valaki egyetlen olyan fizetett hirdetést bármelyik nem állampárti lapban, amely arról győzködi ezt a jó magyar népet, hogy soha tisztább, kellemesebb és jobb ipar nincs és nem is lesz e honban, mint akkumulátort gyártani tonnaszám? Na ugye! Szóval a pénzszűke lehet egy ok. De, mint mondtam, az ellenzéki sajtó elhallgattatásának kormányzati szándéka is egyre jobban bejátszik. Ahogy mind több magyar ember számára testközelbe kerül az orbáni diktatúra fájdalmasan az eleven húsba vágó, gyilkos valósága, úgy fokozódik a veszélye annak, hogy hirtelen kiszabadul a szellem a palackból. A diákok esetében például ez már érezhető, kézzel fogható, könnyfacsaró valósággá vált. A minap megint megszórták a fiatal szemeket paprikasprével, egy 16 éves fiút berángattak a rendőrök a sorfal mögé és meg is verték. Estig aztán nem is tudtak róla semmit. Az viszont sanszos, hogy miután előkerült ki fogják rúgni az iskolájából. Van erre igazgató és van erre hivatal is, aki törődik a renitensekkel. Megy majd vele egy-két tanár is. Nagy ügy. Majd a státusztörvény ezt is megoldja. Nem lesz itt mindenféle csip-csup ügy
miatt azonnali felmondás. Nem lesz tanárhiány sem, mert ahol nincs kémiatanár oda majd vezényelünk.

Az ország három kémiatanára olyan nemzeti körutazási programban fog részt venni, hogy a fal adja a másikat. Besenyő Pista bácsival szólva: Hát nooooormális?! Nem. Nem normális. És csak jelezni szeretném a retardáltnak tűnő kormányzati vezénylő tiszteknek, hogy az akció mindig reakciót szül. A civil ember (de a nem civil is!) rosszul tűri, ha kényszeríteni akarják. Ellenáll. Tiltakozik. Aztán felszedi a köveket és barikádokat épít. Lesznek ott ifjú Gavroche-ok is a tanáraik mellett, ahogy azt az említett tüntetést elnézem. És hogy hogyan jön ide a lájkbajnokság? Nem véletlenül kezdtem a Telex példájával. Valaki kitalálta ott ezt az ostobaságot, amit most már hónapról hónapra láthat a nagyérdemű, aki úgy gondolja, hogy a Telex egy hiteles tájékoztató forrás. Márpedig ennél a lájkbajnokságnál gusztustalanabb politikai propagandát én, személy szerint még soha nem láttam. Egyrészt, lehet akármekkora disznóság, történhet akármilyen népellenes kormányintézkedés, Orbán Viktor minden hónapban magasan vezeti a listát. Nyomában ott liheg a fél Fidesz vezérkar olyan prominens és értelmes ember számára roppant ellenszenves figurák, mint Szijjártó, Rétvári Bence vagy Varga Judit. Tetszik tudni, ez az a Szijjártó, aki
az összes barátunkkal és szövetségesünkkel tönkretette a nemzetközi kapcsolatainkat és eladja a magyar függetlenséget az oroszoknak a legdrágább áron vett földgázért. Az a Rétvári, aki szerint az elmúlt négy és fél évben a pedagógusok kapták a legnagyobb béremelést az államtól, mivel ők szolgálják a nemzet hosszú távú tudását. (Igaz, ők, a hálátlanok, kapták a legtöbb könnygázt is az arcukba!). És hát az a Varga Judit, akinek a szerepe több mint gyanús a Völner-Schadl ügyben, hogy a Pegazus botrányról már ne is beszéljünk. A listavezető Orbán Viktor meg a veszélyhelyzet meghosszabbításával tartja fenn, immáron több mint három éve a rendeleti kormányzás diktatúráját, miközben a jogállamiságról vitázik Brüsszelben (és ez csak egy az általa elkövetett disznóságok közül!). Most éppen egy Adolf Hitlert is meghazudtoló náci szónoklattal vétette észre magát a budapesti CPAC konferencián. Már előre izgulok, hogy hány ponttal fog ugrani a “népszerűsége” a Telex eredményjelző tábláján. Megint csak Besenyő Pista bácsi: Hát noooormális?! Tényleg ezek a figurák lennének a népszerűség folyamatos növekedésének forrásai?!
A Telex persze rögtön igyekszik is tisztázni magát: ez nem a szerkesztőség véleménye! A nagy versengés eredményjelzője alatt ugyanis ott a magyarázat: “Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok az április 1. és április 30. közötti időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve.” Vagyis hát ugye a Facebook, nem ők… Arról persze a szerkesztőnek fogalma sincs, hogy vannak úgynevezett lájkgenerátorok, olyan robotok, amiket ráállítanak egy-egy FB- profilra, s időnként nyomnak 4-500 lájkot a főnöknek, meg akinek kell. Mintha bizony sosem hallottak volna a Nemzeti Konzultációnak nevezett másik lájkbajnokság eredményeinek előállításáról, az informatikai manipuláció végtermékéről. Van Megafon is, közpénzen, ahol az ifjú trollok lelkesen nyomogatják a lájkokat – kinek-kinek, utasítás szerint. És akkor még a csökött agyú Fidesz fanokról nem is beszéltünk, akik mindent lájkolnak, ami Orbán vagy Fidesz, anélkül, hogy elolvasnák, nota bene! – egyáltalán felfognák amiről abban éppen szó van. Fő, hogy örüljön a nagy ember, ha belepillant a Telexbe. Vagyis ez az egész eredményjelző tábla egy nagy humbug. Függetlenül attól, hogy ki szolgáltatta az adatokat. Játék, gondolhatnánk, de nem az. Úgy vélem, hogy nagyon sok embert megtévesztenek, vagy ami még rosszabb, elkedvetlenítenek ezek az adatok. Legyintenek. Ezekkel szembemenni? Minek?!

Hiszen látható, hogy hónapról hónapra nő a támogatottságuk. Az igazság azonban ezúttal is odaát van, csak senki nem tudja, mert emberi szemmel az nem látható. A felelősség viszont azoké, akik egy kis olvasottság-növelés (?) miatt hónapról hónapra közzétesznek egy valamit, ami szerint Orbán Viktor a legeslegnépszerűbb illető ebben a nyomorult országban, amit egyébként ő maga tett tönkre 13 éves szorgos, kemény munkájával, a saját két kezével. Hadd dolgozzon rajta tovább is, töretlen lendülettel, a nép szeretetétől és támogatásától övezetten. És akkor még nem is beszéltünk azokról az írásokról, amelyekből a második mondat után kiderül, hogy lényegében fizetett hirdetés az, megrendelésre készült, vagyis bevételt termel. Végül is az üzlet az üzlet és a pénznek, ugye, állítólag nincs szaga.