Hadaink ura

Posted by

Király Gábor

Tételezzük fel, hogy szeretett idiótánk, aki most hadminiszter, érti a kifejezéseket, amiket rózsa ajkain kiejt. Mely szerint is “Háború van, és a nulladik harcászati szintről hadműveleti szintre lépünk.” Nos, a háború szót nem kell magyarázni, 2022-23-ban kb 8 olyan fegyveres konfliktus volt (van) a világon, ami háborúnak nevezhető. Gondolom, a hadaink ura itt az orosz-ukrán háborúra gondolt. De azért illett volna ezt hozzátenni, mert még van aki azt hinné, Magyarország áll hadban. Na, aztán jön a nulladik harcászati szint. Ezzel az a baj, hogy ez azt jelenti, hogy valamiféle szervezett harctevékenységek történnek. Amiben nem történnek ilyesmik, az a kiképzés és a felkészülési szakasz. Lehet hogy ezt nevezi nulladik harcászati szintnek, régen voltam már katona, sokat felejtettem. A hadművelet szint, amire lépni kívánunk, már kínosabban hangzik, ha van hadköteles korú gyermekünk. Szóval a hadművelet konkrétan valamely haderőnem(ek) által vívott ütközetek összessége. A hadműveleti szinten ilyesmiket terveznek meg, és hajtanak végre.

Magyarán aki hadműveletről beszél, az háborúba akarja küldeni a hadsereget (!). Mert például az összes szomszédos országgal szemben kell legyen a honvéd főparancsnokságon szép fűzős dosszié, amiben le van írva, mely egységek milyen módon gyilkolják halomra a gaz ellenséget és járulékos, de kalkulált nyereségként annak gaz nagymamáját és még gazabb asszonyát a keblén ringatott csecsemőjével együtt.
(Minden országnak minden szomszédjával kapcsolatban van ilyenje. Igen, az USA-nak Kanadával szemben is). Nos, ezeknek a frissítéséhez nem kell “hadműveleti szinten” tervezni, mert ehhez két büntiben lévő ezredes kell, akik beleírják, hogy a szerbek egy új ezredet állítottak hadrendbe, mi pedig két szakaszra való huszárt, és ezért még mindig nem üzlet a szerbeket megtámadni. Szóval a Fidesz szeretne háborúzni. Persze nem a Fidelitas élcsapatai kúsznának át az aknamezőn, mert a halálmegvetés az náluk úgy néz ki, hogy mások halálát vetik meg. De persze lehet, hogy a politikai tiszt intézményét felfrissítik. Nem lennék most a snájdig Lázár János helyében. Vigyázni kell, mert ezek nagyon komoly elmebetegek.