Kibontották a fürdőszoba padlóját, alatta hatalmas középkori házat találtak

Posted by

Marco Renzi
(Curioctopus.it)

A hihetetlen történet Dél-Olaszországban esett meg, Lecce városában, amely nemcsak a körülvevő természeti szépségekről ismert, hanem a rendkívül értékes történelmi és művészeti örökségről is.
A főszereplő Luciano Faggiano, egy városközponti ház tulajdonosa. 2000-ben a férfi úgy döntött, hogy éttermet nyit a háza földszintjén. Az átalakítás során meg akarta javítani a padló alatti vízszivárgást. Ezért hívta a két fiát, hogy körülbelül egy heti munkával segítsenek neki. Senki se gondolta volna, mekkorára nőtt a feladat…

Amint feltörték a fürdőszoba padlóját, felfedezték, hogy alatta egy másik is van, amelyről később kiderül, hogy a középkorból való. De az alatt a régészek a római kor előtti ősi civilizáció nyomait találták, a messzapiánusok települését.

Faggiano egy darabig igyekezett elkerülni, hogy tudomást szerezzenek a ház alatt fölfedezett maradványokról. A hatóságokat a gyanakvó szomszédok figyelmeztették, akiknek feltűnt a törmelék mennyisége és a szokatlan hosszúra nyúlt munkálatok. Ekkor a Kulturális Örökség Minisztériuma elrendelte az amatőr ásatások azonnali félbeszakítását, hogy később hozzáértők felügyelete mellett folytassák.

Körülbelül egy évi szünet után folytatódott a feltárás, ezúttal a régészeti felügyelőség ellenőrzése alatt. A kutatás és helyreállítás 2007-ig tartott, és számos leletet került napvilágra.
A messzapiánusok leletei és a középkori építmények mellett előkerült egy római kori gabonatároló ciszterna, egy ferences kolostorhoz tartozó helyiség az 1600-as évekből, továbbá számtalan értékes tárgy: kerámiák, ékszerek és a templomos lovagok korából (12. század) származó falfestmények.

2008-ban a házat gyönyörű múzeummá alakították át, és a tulajdonosáról Faggiano Múzeumnak neveztek el. Az épület belsejében a látogatók a különböző történelmi korokból származó számos helyiséget járhatnak be.