Hol voltak az éjszakában a Fidesz képviselői?

Posted by

A hét írása
„Keresztény emberként ott, az éjszakában azon gondolkodtam, hol vannak a Fidesz képviselői, miért nem kapunk jogsegélyt épp attól a szervezettől, amely magát kereszténynek nevezi”

444.hu
Solti Hanna
>A szerdai esti, Karmelitánál történt kordonbontás és könnygázt nem sajnáló rendőri oszlatás kapcsán nyilatkozott annak a tizenhét éves fiúnak az apja, akinek a rendőrök egyenesen a szemébe fújták a könnygázt, majd bilincsbe verve kórházba vitték, később hajnali négyig a Gyorskocsi utcai börtönben tartották fogva.

Az Egységes Diákfront aktivistája – aki a vele történtekről itt mesélt a 444-nek – az oktatás helyzete miatti tüntetésen egy nála védtelenebb diáktársán próbált segíteni, amikor a teljes védőfelszerelést viselő rendőrök közelről többször is arcon fújták. Ezután a fiú órákig ki sem tudta nyitni a szemét, egy kordonba kapaszkodott, miközben hátulról ütötték a rendőrök a neki segíteni próbáló momentumos képviselő, Tompos Márton szerint – akit szintén bilincsben vittek el a rendőrök.

Az apa, aki felszentelt diakónus és hat gyerek apja – tehát mondhatni a NER mintacsaládfője – a Szemléleknek azt mondta, videófelvételeken is látszik, hogy a fia nem volt erőszakos az intézkedő rendőrökkel. A szülők hiába értek már éjfél körül a börtönhöz, egy ígéreten kívül – hogy nemsokára jön egy parancsnok, aki tájékoztatja őket – semmilyen információt nem kaptak, amíg hajnalban végül haza nem vihették a fiút. „Keresztény emberként ott, az éjszakában azon gondolkodtam, hol vannak a Fidesz képviselői, miért nem kapunk jogsegélyt épp attól a szervezettől, amely magát kereszténynek nevezi”,mondja. Szerinte a hatalom emberei „példát akarnak statuálni” azzal, hogy aránytalanul erőszakosan lépnek fel a tiltakozó diákokkal és tanárokkal szemben: kiemeltek valakit, hogy majd rajta jól megmutatják.

Megszólalt az egyik diák, akit előállítottak a szerdai tüntetésen: „10 órán keresztül fogva voltam tartva”

A fiú hiába jelezte a rendőröknek, hogy rosszul van, az apa szerint először mentőt sem akartak hívni – amikor erre végül sor került, kórházba kellett szállítani a fiatalembert. Innen viszont fogdába vitték, hajnal 4 óráig ott tartották, a szülei sem találkozhattak vele, hiába értek éjfél előtt a fogva tartás helyszínére.

“Ott álltunk, vártunk, és hiába kérdeztük, nem kaptunk választ, hogy miért került fogdába a gyermekünk, mikor engedik ki, miért nem mehetünk be hozzá. Ígérték, hogy jönni fog egy parancsnok, aki majd tájékoztatást ad, de erre nem került sor. A Momentumhoz köthető személyek viszont próbáltak segíteni, tudomásunk szerint a párt képviselőjét is azért vették őrizetbe, mert a gyermekünknek igyekezett segíteni. Őszintén megmondom: keresztény emberként ott, az éjszakában azon gondolkodtam, hol vannak a Fidesz képviselői, miért nem kapunk jogsegélyt épp attól a szervezettől, amely magát kereszténynek nevezi – fogalmazott a lapnak az édesapa.

A fia egészségi állapotáról az édesapa egyelőre nem sok jót tudott mondani: a bőre ég, viszket, a jelentős mennyiségű és közelről ráfújt vegyi anyag sérüléseket okozott.

Címkép: Kristóf Balázs