Titkos nemzetközi neonáci fesztivál lesz hétvégén Budapesten

Posted by
hvg.hu

Hivatalosan European Fight Night a rendezvény elnevezése és harcművészeti gálaként hirdetik. Hétvégén tartják Budapesten azt a rendezvényt, amelyet a szélsőjobboldal a Covid óta megrendezett legnagyobb radikális nacionalista találkozóként aposztrofál. Ez lesz május 6-án a magyar fővárosban megtartandó European Fight Night – írja a Telex. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a résztvevők nem készíthetnek fotókat vagy videófelvételeket, és hogy ha valaki mégis megteszi, eltávolítják az eseményről, ahogyan azt is, aki az esemény pontos helyszínét nyilvánosságra hozza.

Telex szerint a European Fight Night szervezői Európa néhány legtitkosabb szélsőjobboldali csoportosulásával állnak kapcsolatban – köztük olyan erőszakos neonáci csoportokkal, amelyeket több országban betiltottak.  A rendezők nyilvánosan három fő szervezőt neveztek meg: A magyar Legio Hungaria, a német Kampf der Nibelungen („Nibelungok csatája”) és a Pride France.

A magyar Legio Hungariát Incze Béla vezeti. Incze egykor a magyar parlament egyik szélsőjobboldali képviselőjének asszisztenseként dolgozott, mielőtt elveszítette volna állását, állítólag azért, mert bántalmazott egy rendőrtisztet – írja a Telex. 2019-ben megrongáltak egy zsidó közösségi központot, 2021-ben Budapesten leromboltak egy Black Lives Matter-szobrot, 2023-ban pedig állítólag szélsőjobboldali rendezvényről tudósító újságírókat támadtak meg.

Telex cikke arról is ír, hogy a bunyók mellett rendezett koncertekkel és más rendezvényekkel a nemzetközi neonáci szcéna megkapja az erőszak és a sport, a politikai gyűlölet és a zene kombinációját, vagyis azt a kulturális csomagot, amelyet a terrorizmus előtti formáját viselő neonácizmus kínál.

A cikk szerzője a Bellingcat szervezet, a független oknyomozó csoport a magyar rendőrséget is megkereste a European Fight Night rendezvénye kapcsán, mondván a magyaroknak van-e róla tudomásuk, és tettek-e vagy terveznek-e lépéseket a rendezvény megakadályozására, illetve bizonyos külföldi szélsőségesek részvételének megakadályozására. A Telex cikkének közléséig nem kaptak válaszokat.

Gratulalunk! Máris a szélsőjobb bástyája lettünk a pápalátigatás után…-a szerk

 

%d bloggers like this: