A Rózsadombról a Yale-re

Posted by

Kárpáti Iván

>Már-már örömtelinek nevezhető fejlemény, hogy kialakulóban van a rendszer krémjének az a második generációja is, amelyik nem matolcsyádámosodik. Nagyot ment a sajtóban egy szimpatikus fiatalember története, akit felvettek több top ligás amerikai egyetemre is, végül választott és utazik. Nem csinált belőle titkot, hogy gazdag családból származik és nem a magyar állami oktatásból futott neki ennek az emelkedőnek.

Nem emlegetik a cikkek, de az apja a NER egyik kedvenc ingatlanberuházója, aki állami hátszéllel ejt tájsebeket a Balatonnál. A fiú erről nem tehet, de nem is tekinthetünk el ettől a körülménytől. Először is demonstrálja az eset, hogy az elit kimenekíti a saját gyermekeit a lerohasztott magyar állami oktatásból. Bemutatja azt is, hogy a NER sem Moszkvába és Pekingbe küldi az utódokat, hanem Amerikába. Már-már örömtelinek nevezhető fejlemény, hogy kialakulóban van a rendszer krémjének az a második generációja is, amelyik nem matolcsyádámosodik, tehát hátterét nem arra használja fel, hogy baráti körével Porschékat és manhattani ingatlanokat gyűjtsön.

A probléma ott kezdődik, hogy az úgynevezett független médián is teljesen reflektálatlanul ment át a történet. Miközben sokan vannak, akik ilyen hátszél nélkül érnek el hasonló vagy még nagyobb sikereket a tanulás vagy a kutatás területén. Vagy szívesen látnék ilyen terjedelemben és felületen valakit, aki mondjuk egy észak-magyarországi falu düledező vályogházából jutott el a magyar diplomáig, mert ilyen is van.

Igaz ez hosszabb és rögösebb út, mint a Rózsadombról a Yale-ig menetelni.

Kárpáti Iván jegyzete a 2023. május 2-i Esti gyorsban hangzott el.